Landsberg- Górowo Iławeckie
Re: Landsberg- Górowo Iławeckie
wita ponownie. a fotek tych miejsc nie ma żadnych? chodzi o tą część ulicy co to mamy dziś "pawilony" i ten nieistniejący hotel. nadal poszukuję przedwojennej fotki aresztu. pozdrawiam.
taki mam widok tej uliczki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
pod tym adresem znalazłem w dobrej jakości zdjęcie naszego miasteczka w widoku z lotu ptaka. widać na nim dokładnie co i gdzie było. ale niestety w dużym oddaleniu.
http://fotopolska.eu/219881,foto.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://fotopolska.eu/219881,foto.html" onclick="window.open(this.href);return false;
witam. rozumiem że nikt nie ma zdjęć z miejsca obecnych pawilonów i hotelu po przeciwnej stronie? a może jednak coś się zachowało, a jaki był stan tego miejsca zaraz po wojnie?
dziś mam rycinę kamienicy, może ktoś przybliży wiek i miejsce?
dziś mam rycinę kamienicy, może ktoś przybliży wiek i miejsce?
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Paradowski został zastrzelony przez sowietów, bo znaleźli u niego mundur strażacki, czy kurkowy (ze wspomnień znajomego Niemca). Niżej sam On z synami. Przy okazji warto wspomnieć Otto Kirsteina, właściciela fabryki tekstylnej, który był w/g świadectwa w/w znajomego Niemca Pastora Stallbauma, "demokratą i porządnym człowiekiem", który dbał o cudzoziemskich robotników. Zastrzelony w lutym (chyba 9tego) przez zdobywców. Leży z żoną we wspólnym grobie na starym cmentarzu w Górowie (pólnocno-wschodni róg). Za moich czasów była na krzyżu tabliczka.
Pozdrawiam!!!
Paradowski został zastrzelony przez sowietów, bo znaleźli u niego mundur strażacki, czy kurkowy (ze wspomnień znajomego Niemca). Niżej sam On z synami. Przy okazji warto wspomnieć Otto Kirsteina, właściciela fabryki tekstylnej, który był w/g świadectwa w/w znajomego Niemca Pastora Stallbauma, "demokratą i porządnym człowiekiem", który dbał o cudzoziemskich robotników. Zastrzelony w lutym (chyba 9tego) przez zdobywców. Leży z żoną we wspólnym grobie na starym cmentarzu w Górowie (pólnocno-wschodni róg). Za moich czasów była na krzyżu tabliczka.
Pozdrawiam!!!
- Blacek
- Kontakt:
Tu Otto Kirstein.
Jego sklep był na placyku naprzeciw Dawnej Stylowej a fabryka na terenie dawnego POM-u.
Jego sklep był na placyku naprzeciw Dawnej Stylowej a fabryka na terenie dawnego POM-u.
To ten wiadukt jak leci się na Dwórzno?
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Masz rację, wysadzony przez Rosjan w I Wojnie. Na polu po prawej stronie szosy znajdowaliśmy pociski od "Flaka". Na nasypie za wiaduktem znalazłem w latach 70-tych pochwę od polskiego bagnetu - na wierzchu(?!).
Pozdrawiam!!!
Masz rację, wysadzony przez Rosjan w I Wojnie. Na polu po prawej stronie szosy znajdowaliśmy pociski od "Flaka". Na nasypie za wiaduktem znalazłem w latach 70-tych pochwę od polskiego bagnetu - na wierzchu(?!).
Pozdrawiam!!!
O tym "Flakowisku" już słyszałem 

na tym miejscu gdzie były kulki od flaka chodziłem z 10 lat temu, wszystko w stanie agonalnym, rozpadało się w rękach. a to za sprawą małej strugi płynącej tuż obok
-
Tu jest ciekawa stronka - niestety (dla mnie) niemieckojęzyczna.Nie jestem z Górowa ale myślę że stronka może się spodobać - są tam zdjęcia z opisem kamienic na rynku.
http://www.genealogie-tagebuch.de/?tag=landsberg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.genealogie-tagebuch.de/?tag=landsberg" onclick="window.open(this.href);return false;
Dwie ciekawe fotki z Górowa - poszły na ebay-u za 20,50 euro. Na pierwszej staw Garncarski przy obecnym szpitalu, co do drugiego zdjęcia - nie będę się wypowiadał. Na przyczepie widocznej na drugim zdjęciu napis "Karl Witt Nachf. Heilsberg".
nie wygląda mi to na staw przy szpitalu. Droga zbyt blisko brzegu, budynki w tle po lewej nie są na skarpie lecz równo z linią brzegową, droga tam również nie biegnie pod górę a powinna.