Mam kilka pytan do znawcow tematu

1.Czy zakupilem to o czym mowa?

Przyszlo mi dzisiaj z POLSKI w paczce, mieszkam w UK (mam nadzieje ze to nie wáglik

3.Czy proces czyszczenia jest bezpieczny

z gory dziekuje i pozdrawiam Grzegorz
Jesteś z błędzie. Roztwór X% to ilość gramów substancji rozpuszczona w 100ml wody i koniec. W przypadku mieszania etanolu z wodą, nie możemy w taki łatwy sposób obliczyć stężenia i objętości ponieważ 50ml wody i 50ml etanolu nie jest równe 100ml - w ramach ciekawostki.Uve pisze:Z kretem do rur nie mieszaj, bo procz wodorotlenku sodu (NaOH) ma też inne substancje niewiadomo jakie i nie wiadomo jaki by wpływ miały na monety. Wspomniałem tylko że NaOH jest składnikiem kreta by wzmocnić przekaz o tym, że NaOH jest substancją żrącą. A czysty 100% NaOH (takie granulki), można normalnie w sklepach chemicznych w necie kupić, tak jak i winian.
Odnośnie pytania gienka, zacytuje może zdanie z książki a ktoś to przetłumaczy na zrozumiały językW książce "Konserwacja monet i medali" autor Marek Kołyszko pisze:
"Postępowanie konserwatorskie w przypadku stopów srebra z miedzią (...) Metoda chemiczna polega ma umieszczeniu skorodowanego zabytku w kąpieli o składzie: w 5% roztworze wodorotlenku sodowego, w którym rozpuszczamy winian sodowo-potasowy w ilości 10 g na 100 ml"
Pierwsza uwaga może nie dla każdego oczywista, 100ml wody czy poniższych roztworów to w zasadzie to samo co 100 gram więc zamiast odmierzać objętość można po prostu zważyć sobie odpowiednią ilość wody.
Wątpliwość jaką miewam to czy robiąc np. 5% roztwór używamy 5 gram substancji i 100ml wody czy 5g i 95ml. Wydaje mi się że 5 i 95, bo 5% roztwór oznacza, że w 100ml roztworu jest 95ml wody i np. 5 gram danej substancji.
Więc najpierw rozpuszczasz 5 gram wodorotlenku sodu (NaOH) w 95 ml wody.
I teraz dwie wersje, zależy jak rozumieć słowa z książki: albo do całego powyższego roztworu, którego teraz jest 100ml, dodajesz 10 gram winianu, albo zamiast 100ml powyższego roztworu bierzesz 90ml, i do tego dodajesz 10 gram winianu.
Różnice nie są wielkie i wg mnie nie będą miały znaczenia dla monety, jak roztwór będzie ciut słabszy to najwyżej ciut dłużej potrwa kąpiel, ale może ktoś precyzyjnie wyjaśni słowa z książki.
Co do samej wody, w książkach pisze się o wodzie destylowanej. Nie o takiej z kranu. Myślę że w przypadku braku możliwości nabycia wody destylowanej najbardziej zbliżona będzie woda demineralizowana, jaką można np na stacjach benzynowych kupić. Ale to też może ktoś lepiej obeznany napisze, czy jest jakiś problem by użyć wody z kranu albo np. wody mineralnej niegazowanej.