Część licznego do ID
- Prusak
Część licznego do ID
Blaszka z fotki.Cynkowa.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Część licznego do ID
Na pugoviza.ru można zobaczyć, że П. Н. П. (po polsku P. N. P.) jest na licznych znakach 3 пехотного Нарвского полка (3 Piechotnowo Narwskowo Połka), czyli 3 Narewskiego Pułku Piechoty. W 1914 r. wchodził on w skład 13 korpusu.
Na pugoviza są 4 liczne tego pułku i każdy ma ciut inną czcionkę liter niż twój, pod literami nie ma tych poziomych stopek, podkreślników. Choć taka czcionka jest np. już na prezentowanych tam licznych 4 pułku, więc to raczej nie ma znaczenia, zależy pewnie kto bił blaszki.
Zdjęcie z pugoviza.ru

Na pugoviza są 4 liczne tego pułku i każdy ma ciut inną czcionkę liter niż twój, pod literami nie ma tych poziomych stopek, podkreślników. Choć taka czcionka jest np. już na prezentowanych tam licznych 4 pułku, więc to raczej nie ma znaczenia, zależy pewnie kto bił blaszki.
Zdjęcie z pugoviza.ru

- Prusak
Dzięki Uve
.Jest tylko jedno "ale". Nasz kolega Galek podpowiada mi że może to być licznyj 22 p.p.Czy taka hipoteza może mieć pokrycie w rzeczywistości?

Znawcą licznych nie jestem ale najprostszą odpowiedź dałoby znalezienie na necie blaszki 22 Niżegorodzkiego pułku (22-й пехотный Нижегородский пол). Na pugoviz.ru akurat takiej nie ma, ale znalazłem jedną bardzo starą aukcję na allegro, z 2007 r., na stronie archiwumallegro.pl, gdzie była właśnie blaszka Niżegorodzkiego. Tam jest już tylko miniaturka zdjęcia na której nic nie widać, ale jest też opis aukcji, i zgodnie z nim na licznym znaku jest takie oznakowanie: 5 Р. ,22 П. НИЖ. П. ,№ .5
Link: http://archiwumallegro.pl/carska_blaszka_2-181182830.html
Zgodnie z tym nazwa 22 pułku na licznym znaku jest zapisywana jako: п. НИЖ. п. (na polski NIŻ). A np. nazwa 23 pułku, też na N (Nizowski), jest zapisywana jako п. Низ. п. (na polski NIZ).
Więc wg mnie nie ma powodów myśleć że twoja blaszka jest z 22 pułku. Moim zdaniem to blaszka 3 Narewskiego pułku.
Link: http://archiwumallegro.pl/carska_blaszka_2-181182830.html
Zgodnie z tym nazwa 22 pułku na licznym znaku jest zapisywana jako: п. НИЖ. п. (na polski NIŻ). A np. nazwa 23 pułku, też na N (Nizowski), jest zapisywana jako п. Низ. п. (na polski NIZ).
Więc wg mnie nie ma powodów myśleć że twoja blaszka jest z 22 pułku. Moim zdaniem to blaszka 3 Narewskiego pułku.
- Prusak
I niech zostanie jak jest-dzięki 

Z tego co widziałem u kolegi blaszki 22 pułku wyglądały tak jak ta przedstawiona przez prusaka , cienka cynkowa blaszka
raz na allegro koleś sprzedawał zrzut połamanych blaszek 22 Pułku.
Z tego co ja widziałem z licznyj znaków 22 pułku były dwa rodzaje jedna okrągła dawniej na allegro o tej co wspomina kolega uve i jedną widziałem po za allegro prostokącik.
I na tej drugiej nie było żadnych trzech liter tylko zwykłe P.N.P. . Więc nie ma co debatować na temat innych licznyj znaków że ten ma tak ten ma tak ,bo blaszki 22 Pułku nie było widać typowej mosiężnej wybitej na maszynie tylko wybite w warunkach polowych. Dla mnie ta teoria którą kolega uve napisał w ogóle do mnie nie przemawia.
Oczywiście mogę się mylić , choć trochę śledzę te blaszki.
Pozdrawiam Damian

Z tego co ja widziałem z licznyj znaków 22 pułku były dwa rodzaje jedna okrągła dawniej na allegro o tej co wspomina kolega uve i jedną widziałem po za allegro prostokącik.
I na tej drugiej nie było żadnych trzech liter tylko zwykłe P.N.P. . Więc nie ma co debatować na temat innych licznyj znaków że ten ma tak ten ma tak ,bo blaszki 22 Pułku nie było widać typowej mosiężnej wybitej na maszynie tylko wybite w warunkach polowych. Dla mnie ta teoria którą kolega uve napisał w ogóle do mnie nie przemawia.
Oczywiście mogę się mylić , choć trochę śledzę te blaszki.
Pozdrawiam Damian
To nie 22 Uve już to wytłumaczył .
Dużo wniosłeś Darek swoim postem. Wolałbym przemilczeć i nic nie napisać niż napisać taki post.
Widzieliście jedną blaszkę na allegro okrągłą cynkową i na niej cała teza.
Widzieliście jedną blaszkę na allegro okrągłą cynkową i na niej cała teza.
Napisałem to co myślę , a co Ty widziałeś to tego ja nie wiem , w polowych warunkach to produkują w Łomży .
Postaram się o zdjęcie blaszki 22 pułku. Łomża to całkiem inny temat i nie ma co go tu poruszać ,to ich sprawa co oni produkują , rozmawiamy tutaj o oryginalnych Licznyj Znakach.
Swoje zdanie wyraziłem na ten temat . Nie ma co robić z blaszki 3 Narwskiego Pułku , bo tak samo był wykonywany Licznyj 22 Pułku.
Siedzę trochę w licznyj znakach i wydaję mi się że troszeczkę już ich widziałem. Jak znajdę dojście do tego Pana co posiada cały licznyj znak 22 Pułku ,wkleję te zdjęcie tutaj i możecie się trochę zdziwić. Po tym kawałku można dać 50 % ,że to 3 Narwski i 50% że jest to licznyj 22 Pułku.
Pozdrawiam Damian
Swoje zdanie wyraziłem na ten temat . Nie ma co robić z blaszki 3 Narwskiego Pułku , bo tak samo był wykonywany Licznyj 22 Pułku.
Siedzę trochę w licznyj znakach i wydaję mi się że troszeczkę już ich widziałem. Jak znajdę dojście do tego Pana co posiada cały licznyj znak 22 Pułku ,wkleję te zdjęcie tutaj i możecie się trochę zdziwić. Po tym kawałku można dać 50 % ,że to 3 Narwski i 50% że jest to licznyj 22 Pułku.
Pozdrawiam Damian
Popieram Gałeckiego.
Blachy 3 pułku widywałem różnych rot i zawsze wyglądały tak samo, mosiężne kółka z przetłoczonym rantem. Lecz 22 pułk występował w cynku, kiepskiej jakości.
Tak jak blachy 31 pułku - dlaczego ich się nie znajduje?
- odp prosta. bo były stalowe.
Blachy 3 pułku widywałem różnych rot i zawsze wyglądały tak samo, mosiężne kółka z przetłoczonym rantem. Lecz 22 pułk występował w cynku, kiepskiej jakości.
Tak jak blachy 31 pułku - dlaczego ich się nie znajduje?
- odp prosta. bo były stalowe.
chyba pomogę rozwiać wątpliwości. Mam tu fragment licznego 22 pułku
materiał cynk i charakterystyczna 2 dla bić tego znaku czyli na pewno 22 pułk
materiał cynk i charakterystyczna 2 dla bić tego znaku czyli na pewno 22 pułk
Można i tak http://katalog.muzeum.krakow.pl/pl/work ... 5%82ku-Pie" onclick="window.open(this.href);return false;
Ładny babol, przecież to licznyj 23 simbirskiego strielkowego pulkudarek1972 pisze:Można i tak http://katalog.muzeum.krakow.pl/pl/work ... 5%82ku-Pie" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Całość książki w dziale linkownia ale tam też nie ma 22 pułku jak z resztą paru innych .A blaszka Boryny ciekawa