Teknetics Omega 8000

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Awatar użytkownika
cesar007

Teknetics Omega 8000

Post autor: cesar007 »

Jestem po pierwszym kilkugodzinnym wyjściu z moim nowym wykrywaczem. Pierwsze odczucia mam bardzo pozytywne. Nim podjąłem decyzję o nabyciu tej wykrywki, oczywiście prześledziłem cały internet w poszukiwaniu opinii, jak i "suszyłem" głowy kolegom poszukiwaczom z większym doświadczeniem. Znakomita większość ostrzegała mnie przed nadmiernym wzbudzaniem się wykrywacza. Po dzisiejszym wyjściu, w bardzo zaśmieconym jak i obstawionym przekaźnikami tel. kom. i liniami wysokiego napięcia terenie (lasy ościenne Gdańska), muszę z radością przyznać, że nie ma tragedii. Wręcz byłem miło zaskoczony. Chodziłem w większości czasu na czułości 95 (skala 0-99). Jedynie co mi w nadmiernie zakłócało to mój własny tel., jednak ten problem dotyczy większości wykrywaczy. Kolejna cecha in plus wykrywacza to cyfrowe ID, jest bardzo precyzyjna jak i stabilna. Omega w porównaniu z Rutusem Argo jest bardzo szybkim wykrywaczem. Jedynym minusem jaki dziś zauważyłem to nagły spadek osiągów wykrywacza wraz z zużyciem baterii. W żadnym innym, który użytkowałem do tej pory nie było to tak odczuwalne. nadmienię tylko, że chodziłem na cewce 11"DD.

W miarę nabywania doświadczenia w pracy z tym wykrywaczem będę rozwijał wątek o swoje uwagi i odczucia
duch

Re: Teknetics Omega 8000

Post autor: duch »

Chodziłem z Omegą prawie trzy lata. Jeśli masz pytania pisz na PW.
BLACK

Post autor: BLACK »

Polataj na mokrej wysokiej trawie i napisz czy się nie wzbudza ?
Awatar użytkownika
cesar007

BLACK pisze:Polataj na mokrej wysokiej trawie i napisz czy się nie wzbudza ?
Mam za sobą wizytę na mokrej trawie, a nawet bardzo deszczowy dzień. Póki co nie zauważyłem aby takie warunki miały wpływ na wzbudzanie się wykrywacza.
Awatar użytkownika
cesar007

duch pisze:Chodziłem z Omegą prawie trzy lata. Jeśli masz pytania pisz na PW.
Wybacz kolego, że nie na PW. Uznałem, że niech i kolejni użytkownicy korzystają z porad ;)

Mianowicie:
Omega ma 3 nastawy częstotliwości. Pierwsza częstotliwość to ta która uruchamia się automatycznie po włączeniu wykrywacza, tzw. domyślna, druga i trzecia to alternatywna. Ja żebym mógł chodzić bez nadmiernego wzbudzania muszę, obligatoryjnie, tuż po włączeniu wykrywki ustawić drugą częstotliwość... Czy u was jest podobnie? Czy zmiana częstotliwości nie wpływa znacząco na spadek zasięgu detektora?
duch

Wpływu częstotliwości alternatywnych na zasięg nie stwierdziłem. Nie ma znaczenia na której częstotliwości chodzisz, a jej zmiana jest możliwa właśnie po to, aby eliminować wpływ zakłóceń elektromagnetycznych pochodzących od np. innych wykrywaczy w pobliżu. Jeśli pojawiają się nadmierne zakłócenia może to oznaczać też źle wykonane strojenie do gruntu (lub zmianę gruntu i konieczność korekty strojenia) albo ustawienia zbyt wysokiego poziomu czułości. Sprawdź też jak zachowuje się wykrywacz, gdy delikatnie poruszasz przewodem przy wtyczce od cewki.
Awatar użytkownika
cesar007

Nadszedł zimowej skamieliny czas :/ więc jest to odpowiedni moment na kolejną dawkę spostrzeżeń odnośnie Omegi.
Może zacznę od tych mniej przyjemnych spraw. Tak jak dało się wywnioskować z innych opinii, że Omega jest dość nerwowa i... no właśnie, czy jest niestabilna? Do końca chyba nie jest tak źle jak to malują sceptycy. Fakt, lubi się wzbudzić. Jednak po dłuższych obserwacjach stwierdzam, że nie robi tego bez przyczyny. W moim przypadku, najczęściej popiskuje mi z powodu zakłóceń pochodzących czy to z linii wysokiego napięcia (ale też nie każdych, pod jednymi chodzi się bez przeszkód, a do niektórych na 100m nie da się podejść...), przekaźniki tel. kom., i mam pewne pola na których najprawdopodobniej są wkopane jakieś przewody emitujące sygnały, które dość znacznie wpływają na stabilność mojego wykrywacza. Ale i na to jest sposób. Omega ma trzy nastawy częstotliwości. Bardzo często w kilkudziesięciu procentach pomaga obniżyć wpływ zakłóceń na stabilność.
Omega jest niezwykle czułym wykrywaczem, przez co, nawet w pozornie czystym terenie, potrafi nam też pojękiwać. Któregoś razu sprawdziłem przyczynę tego pojękiwania. Okazało się, że w ziemi są drobinki kolorowych metali... czyli można wnioskować, że Omega ma nienajlepsze maskowanie na bardzo wysokiej czułości. A odnośnie czułości. Nie jest powiedziane, że wykrywacz musi być ustawiony na najwyższą czułość i w każdych warunkach ma na niej idealnie pracować. Dzięki Argo, a teraz Omedze nauczyłem się, że po coś możliwość korygowania tej funkcji się robi w tych wykrywkach. Od czasu do czasu wystarczy zmniejszyć czułość, problem wzbudzania mija, a suma sumarum na głębokości nie tracimy, aż tak wiele jak nam się wydaje. Z moich obserwacji wynika, że w przypadku Omegi między 75-99 (mowa o czułości oczywiście) jest może cm różnicy na 5gr współczesne. Wrócę jeszcze do tego wzbudzania. W przypadku Omegi są to krótkie, rwane sygnały, nawet niedoświadczony poszukiwacz jest w stanie bez problemu je odróżnić od sygnału faktycznego znaleziska. Te natomiast jest zawsze bardzo wyraźnie i czytelnie sygnalizowane. Te głębsze sygnały są po prostu cichsze "takie z głębi". I nie ma się co oszukiwać. Nie jest to demon głębokości, jednak w zamian dostajemy bardzo czuły sprzęt, który wskaże nam wszystko co jest pod cewką. Na dziś starczy. Jutro popiszę o istotnych zaletach :zebek:
mazur

Post autor: mazur »

Widzę kolego Cezar ze zadajesz mase patyn na ten sam temat na różnych sponsorowanych forach przez producentów nap P.S najgorsze z mozliwych .
Omega to bardzo dobra wykrywa 5 lat na światowym rynku w róznych miejscach na świecie . Jest masa danych w sieci na jej temat ,uniwersalna i spoora konkurencja i ból głowy dla innych
Dźwięki vco czyli zmniejszając sie w miarę oddalania celu stad będzie głębszą o kilka centymetrów o delty .
Najlepiej porównać pare detektorów w tym samym czasie na tych samych obiektach wtedy wie sie z czym chodzi.

http://www.youtube.com/watch?v=WO8oSE2T ... Dw&index=3" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=68SQLY75 ... re&index=1" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
cesar007

mazur pisze:Widzę kolego Cezar ze zadajesz mase patyn na ten sam temat na różnych sponsorowanych forach przez producentów nap P.S najgorsze z mozliwych .
Omega to bardzo dobra wykrywa 5 lat na światowym rynku w róznych miejscach na świecie . Jest masa danych w sieci na jej temat ,uniwersalna i spoora konkurencja i ból głowy dla innych
Dźwięki vco czyli zmniejszając sie w miarę oddalania celu stad będzie głębszą o kilka centymetrów o delty .
Najlepiej porównać pare detektorów w tym samym czasie na tych samych obiektach wtedy wie sie z czym chodzi.

http://www.youtube.com/watch?v=WO8oSE2T ... Dw&index=3" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.youtube.com/watch?v=68SQLY75 ... re&index=1" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Mazur, kim ty jesteś? Zakładasz profil dla jednego postu, w którym jeszcze oszwabiasz inne forum?! A to, że korzystam z innych for to chyba jeszcze nic nadzwyczajnego? W ogóle zaleciało tu hipokryzją. Skoro wiesz, że ja mam konta na innych forach to znaczy, że sam tak robisz! Masz rację, że powielam swoje posty na kilku forach, wynika tylko i wyłącznie z tego, ze chcę zebrać wiele opinii i wzbogacić swoją wiedzę o opinię bardziej doświadczonych uzytkowników... Czy w tym tez jest coś złego? Poza tym nie czytasz całych wątków, a jedynie ograniczasz się do wybiórczych postów. Gdybyś akurat ten wątek przeczytał uważnie, zorientowałbyś się, że ja tu nie zadaję nikomu pytań tylko sam wyrażam opinię na temat swojego wykrywacza. Są tu ujęte wady jaki zalety mojej wykrywki. Ot taki wątek, właśnie dla tych co szukają opinii przed zakupem nowego sprzętu... Pozdrawiam.
mazur

Na tym polega swoboda wypowiedzi zeby coś oceniać trzeba mieć pojecie . Wszystkie fora w których niemożna czytać postów bez wczesnej rejestracji i logowania sa w większości sponsorowane i sponsor wymaga tego za co płaci
jaro1979

Post autor: jaro1979 »

Wtrącę i ja swoje 3 grosze odnośnie Omegi i a propos tego, że nie jest ona "demonem głębokości". Otóż z takiej głębokości nie wyciagałem np. srebrnych XiX-wiecznych 5-groszówek niczym innym. Niestety, lubiła sobie popierdywać zupełnie bez sensu co jeszcze można było przeżyć ale 2 razy zawiodła mnie na całej linii. Raz praktycznie zupełnie przestała reagować na fanty (poza takimi, które leżały na wierzchu:)) a innym razem zwariowała i piszczała bez przerwy. W obydwu przypadkach nie obyło się bez pomocy serwisu (świetnego zresztą). Bardzo ją lubiłem ale gdy zaczęła wykręcać mi takie numery, pozbyłem się jej i wróciłem do X-terry 705. Ta czasem mnie denerwuje płytkością ale przynajmniej jest w miarę stabilna i niezawodna
Życzę zadowolenia z użytkowania Omegi:)
Awatar użytkownika
piećka1977

Post autor: piećka1977 »

Jak to mówią
Każdy Żyd swój towar chwali
.
Czarek ilu ludzi tyle opinii. :pijak:
mazur

Ciekawe porównanie z popularnym kanarkiem w zimowych realiach zmrożonej ziemi omegi na większej cewce .

https://www.youtube.com/watch?v=WnJ2AAH ... 4-overview
prezes

Post autor: prezes »

gdzieś wyczytałem że większa moc akumulatorów dodaje chyba z 35% na plus ,gościu zamiast normalnych 9v podczepił pod omegę akumulatorek chyba 12v od wkrętarki i ciągnął niezłe fanty ,jest ryzyko że gwarancja i większe napięcie na obwody scalone rozwali sprzęt ale...
duch

Pytanie proponowałbym zadać na forum ProScana - tam można uzyskać rzetelną odpowiedź na pytania dotyczące technicznej strony funkcjonowania i konstrukcji wykrywaczy: http://www.proscan.gliwice.pl/forum/" onclick="window.open(this.href);return false;

Generalnie sprawa wygląda tak, że zmianą napięcia zasilania można wpływać wyłącznie na układy elektroniczne analogowe. Układy cyfrowe natomiast do poprawnej pracy wymagają konkretnego napięcia zasilania o bardzo wąskiej tolerancji - najczęściej jest to 5V. Napięcie to jest albo uzyskiwane z prostego stabilizatora "obcinającego nadmiar" napięcia albo przetwornicy, która jest w stanie znacznie efektywniej wykorzystać źródło zasilania i wyeliminować jego wahania. W obu przypadkach podniesienie napięcia zasilania wpłynie wyłącznie na większe obciążenie modułu zasilania, natomiast elektronika za nim nadal będzie otrzymywać takie napięcie jak wcześniej. Wszelkie układy elektroniczne zawierające elementy czynne mają ściśle określone punkty pracy. Ich przekroczenie może powodować mniej lub bardziej nieoczekiwane skutki - choćby zwiększenie ilości ciepła generowanego w strukturze i w efekcie szybsze zużycie elementu. Nawet prosta żarówka po podłączeniu większego napięcia będzie świecić jaśniej ale jej żywotność spadnie. Podsumowując, bez znajomości elektroniki wykrywacza radzę unikać tego typu modyfikacji.
ODPOWIEDZ