Czyszczenie ISA

Jak konserwować, restaurować i czyścić nasze fanty
BLACK

Czyszczenie ISA

Post autor: BLACK »

Proszę o poradę jak delikatnie wyczyścić ten srebrny szturmik aby zachować srebrzenie ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Remington

Re: Czyszczenie ISA

Post autor: Remington »

Jak dla mnie to z taka patyną bardzo dobrze wygląda.
Jak chcesz trochę srebro wybłyszczyć to wacikiem przecieraj 10% amoniakiem lub kwaskiem cytrynowym.
BLACK

Spróbuje delikatnie kwaskiem jak mówisz Remi :)
Awatar użytkownika
Remington

Post autor: Remington »

Tylko potem wymyj wodą z mydłem i dobrze wypłucz.
Awatar użytkownika
Lipek

Post autor: Lipek »

Kwasku cytrynowego już nigdy nie usuniesz z obiektu i poooowoli będzie Ci żarł tą odznakę.A szkoda, bo jest urodziwa. Ja bym w ogóle nic z nią nie robił. Ta patynka to certyfikat oryginalności, co przy dzisiejszym zalewie perfekcyjnych kopii jest rzeczą nieocenioną.
BLACK

Może i kolego Lipek masz racje lepiej ja zostawić co prawda po wyczyszczeniu pewnie by była jeszcze ładniejsza ale skoro później ma mi niszczeć w oczach to lepiej zostawić jak jest dziwi mnie skąd patyna na niej, bo co prawda wylazła z ziemi ale zakopana w słoiku z innymi odznaczeniami na których patynki już nie ma :czekam:
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

nie wiem czy mi się nie dostanie - ale ja bym spróbował szczoteczką i pastą do zębów. Pięknie czyści bród ze srebrzonych przedmiotów.
Frozzer
Kontakt:

Post autor: Frozzer »

dodam jeszcze, że ta konkretnie odznaka dlatego tak ładnie się uchowała - ponieważ przed nałożeniem warstwy srebrzonej powłoki była pokryta mosiądzem. Cynk nie wchłonął srebrzenia jak to ma miejsce w 80% odznak wykonanych z tego metalu. Na początku wojny odznaki cynkowe pierw pokrywano mosiądzem (miedzią czy inną odmianą tego stopu) a później dopiero srebrzono.
Awatar użytkownika
Lipek

Post autor: Lipek »

Pasta do zębów ma właściwości ścierne (wynika to wprost z jej przeznaczenia :zebek: ) i spowoduje ubytki w srebrzeniu i porysowanie powierzchni. Także nie polecam. Przecież z tą odznaką nic nie trzeba robić. Jeżeli koniecznie już chcesz się z nią bawić, to zakonserwuj ją cienką warstwą paraloidu lub wosku mikrokrystalicznego.
ODPOWIEDZ