Mam pytanko czy na tym przedmiocie znajduje się monogram pruskiego władcy? Zaznaczyłem osobnymi kolorami miejsce które interpretuje jako litery FWR .
czy ten przedmiot nie jest związany z końską galanterią ?
pzdr
czy na tym przedmiocie jest monogram pruskiego władcy ?
czy na tym przedmiocie jest monogram pruskiego władcy ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: czy na tym przedmiocie jest monogram pruskiego władcy ?
Jest tam monogram Fryderyka, a przedmiot to element munsztuka.
Fryderyka Wilhelma, pytanie którego, bo było czterech. Jest tam może rzymska cyfra?
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Obstawiam czasy napoleońskie - FW III
.
Pozdrawiam
Obstawiam czasy napoleońskie - FW III

Pozdrawiam
pokaż czlowieku sposób mocowania z tyłu, lub jego pozostałości.
Najprowdopodobniej to ozdoba munsztuka.
Lepsze zdjęcia zapodaj, stare ozdoby dla wojska pruskiego nie były robione zbyt starannie. Tak mi tu pachnie początkiem 19 wieku.
Najprowdopodobniej to ozdoba munsztuka.
Lepsze zdjęcia zapodaj, stare ozdoby dla wojska pruskiego nie były robione zbyt starannie. Tak mi tu pachnie początkiem 19 wieku.
Dzięki serdeczne za id , z innych źródeł także dowiedziałem się że ta koninka może być przynależna Fryderykowi III , na dole raczej nie widać pozostałości po rzymskiej cyfrze.Zastanawiałem się jak to jest z tymi monogramami czy każdy z Fryderyków miał swój własny czy np. dodawano do tego samego rzymską cyfrę na dole ,no ale ten nie ma nic raczej a należy do III ego? Wrzucam fotkę tyłu nabijki ,widać tak jak piszesz Horhe że nie jest wykonana zbyt dokładnie.
Ciekawe jak znalazł się na północnym Mazowszu a do tego w miejscu bitwy V korpusu z Rosjanami z grudnia 1806 ? Z tego co wiadomo w 1806/7 wojsk pruskich tu nie było potem raczej także nie. Francuzi wtedy nie mogli tego pozyskać bo dopiero co weszli do Polski a nie dotarli jeszcze na północ. Może znalazł się tutaj po zwycięskiej kampanii 1807 i powrocie z niej na Mazowsze po przejęciu pruskich koni lub zabrany jako souvenir i tutaj zgubiony. A może Rosjanie w bitwie 1806 dysponowali pruskimi końmi wszak to sojusznicy , ot zagwozdka ale chyba nie do rozwiązania
Ciekawe jak znalazł się na północnym Mazowszu a do tego w miejscu bitwy V korpusu z Rosjanami z grudnia 1806 ? Z tego co wiadomo w 1806/7 wojsk pruskich tu nie było potem raczej także nie. Francuzi wtedy nie mogli tego pozyskać bo dopiero co weszli do Polski a nie dotarli jeszcze na północ. Może znalazł się tutaj po zwycięskiej kampanii 1807 i powrocie z niej na Mazowsze po przejęciu pruskich koni lub zabrany jako souvenir i tutaj zgubiony. A może Rosjanie w bitwie 1806 dysponowali pruskimi końmi wszak to sojusznicy , ot zagwozdka ale chyba nie do rozwiązania
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
byłyarseon pisze: Z tego co wiadomo w 1806/7 wojsk pruskich tu nie było potem raczej także nie.