denar Węgry

Wszelkiego rodzaju środki płatnicze
Awatar użytkownika
marcos

denar Węgry

Post autor: marcos »

Witam proszę o ID monetki bardzo mała ok 18mm średnicy nic nie mogę na jej temat znaleźć
datowana na 1556r prawdopodobnie jakiegoś księcia jeśli chodzi o tarczę herbową ciekawi mnie jeszcze jej stan R :guru: :pijak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Re: sreberko do ID

Post autor: Tworas »

Denar Jana II Zapolyi? Jeżeli tak to masz super rzadki fant.
Awatar użytkownika
GILGIN

Post autor: GILGIN »

Twoja moneta to denar Węgierski i tu ciekawostka gdyż legenda otokowa wskazuje Johann von Zapolya (1526-1540) natomiast data ewidentnie przypada na panowanie Habsburgów czyli Ferdynanda I (1526-1567). Postaram się jeszcze coś wyszperać na razie to tyle :D Zanim wysłałem przeczytałem post Tworasa i wychodzi na to że ma rację antykról Węgier.
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Właśnie dlatego ciekawy fant, bo denar ten spotykany jest raczej z wizerunkiem Ferdynanda I, faktycznego króla Węgier :kon:
Awatar użytkownika
marcos

Post autor: marcos »

jak rzadki to dla tego nie mogłem nic znaleźć w necie ciekawi mnie stopień rzadkości tej monetki a po nazwie znalazłem opis tego księcia w necie i monet jakie były wielkie dzięki za wskazówki a monetka jak na denar jest bardzo mała jak nasz 1 grosz :kon: :pijak:
tu link zapolya od strony 65 opis księcia i monet

http://books.google.pl/books?id=KKgPsLU ... ya&f=false" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ