Na stronie gazety.pl piszą, że na Podkarpaciu kończą się sejmiki bocianów i za kilka dni ptaki ruszą w drogę do Afryki.
A jak tam u nas na Warmii i Mazurach? Temat taki na luzie do podzielenia się obserwacjami.
Ja nie kojarzę, bym widział tegoroczne sejmiki bocianów, ale może akurat sejmikują w miejscach, które nie są bezpośrednio widoczne z drogi na trasach, którymi czasem jeżdżę poza Olsztyn. Na pewno jednak w większości gniazda są już od jakiegoś czasu puste. Na przykład nie ma bocianów w gniazdach w Butrynach. Ale jadąc w weekend tamtędy, w jednym gnieździe w Zgniłosze stały jeszcze bociany, chyba dwa. Może jakiś spóźniony lęg lub nie są w pełni sił i jeszcze swobodnie nie latają? Oby zdążyły odlecieć.
Jeśli macie chęć, piszcie czy widujecie bociany obecnie, czy uda wam się zaobserwować sejmiki albo moment ich odlotu. Jeśli będziecie mieć jakieś zdjęcia to też zamieszczajcie.
Niby jeszcze lato, ale moment odlotów bocianów jest zawsze trochę nostalgiczny, zapowiada, że wkrótce nadejdzie jesień. Swoja drogą jesień to chyba najbardziej magiczny czas na poszukiwania. Przynajmniej dla mnie wypady w teren mają wtedy taki szczególny smak.
Bociany
Re: Bociany
koło Barczewa sejmik boćków widziałem 2 dni temu , a dzisiaj odleciały ( i po lecie)