Co to może być ?
Re: Co to może być ?
A w dniu dzisiejszym wyszło w jednej z miejscówek napoleońskich. Zakładam, że to część rękojeści tasaka. Czy mam rację?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
dzawacha pisze:A w dniu dzisiejszym wyszło w jednej z miejscówek napoleońskich. Zakładam, że to część rękojeści tasaka. Czy mam rację?
Od tasaka na pewni nie.
Hmmm nie do końca
Ja tu nie widze nic podobnego
kieowalbym sie w strone broni palnej...

U96 pisze:Hmmm nie do końca
Adamie, na pewno miałeś taki tasak w ręku, oba elementy zdecydowanie się różnią.

Nie wykluczam jakiejś broni białej, ale nie tasak.
Cieszę się, że rozgorzała dyskusja. Może jej efektem będzie jakiś consensus w sprawie mojego znaleziska 

- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Może być też od szpady pruskiej (Ten mały "dzyndzel" kotwiczy kabłąk w kapturku), a jeśli jest większy/ masywniejszy- może być od francuskiej szabli poprzedzającej bezpośrednio, lub następczyni szabli wz. 1822 ( zapomniałem wzór 1840??
- nie miała bocznych kabłąków i była trochę ładniejsza). Dorabiałem pokazywaną tu część kabłąka dla Górowiaków (efekty można oglądać na miejscu w ich "muzeumie")
Pozdrawiam!!!
Może być też od szpady pruskiej (Ten mały "dzyndzel" kotwiczy kabłąk w kapturku), a jeśli jest większy/ masywniejszy- może być od francuskiej szabli poprzedzającej bezpośrednio, lub następczyni szabli wz. 1822 ( zapomniałem wzór 1840??

Pozdrawiam!!!
Może i tu jest rozwiązanie, bo trafione w miejscówce gdzie wychodzą guzy napoleońskie.
A może ktoś pomoże zidentyfikować ten "drobiazg". Ma to coś kształt kwadratu o boku długości 5cm. U góry bardzo niewyraźny napis - rozszyfrowałem dwie pierwsze z czterech liter DP (lub R). U dołu 6-cio cyfrowy numer.
DRGM Deutsches Reichs Gebrauchs Muster, czyli na polski - wzór użytkowy Rzeszy niemieckiej
Dzięki za info 

Wracając do kawałka szabli:
http://gdansk.szybkooferty.pl/sztylet-d ... 24381.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj jest coś podobnego
http://gdansk.szybkooferty.pl/sztylet-d ... 24381.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tutaj jest coś podobnego
dzawacha pisze:A może ktoś pomoże zidentyfikować ten "drobiazg". Ma to coś kształt kwadratu o boku długości 5cm. U góry bardzo niewyraźny napis - rozszyfrowałem dwie pierwsze z czterech liter DP (lub R). U dołu 6-cio cyfrowy numer.
to od czego to jest ? u mnie tego mnogo na torfach
Numer patentowy jakiegoś urządzeniabalas pisze:dzawacha pisze:A może ktoś pomoże zidentyfikować ten "drobiazg". Ma to coś kształt kwadratu o boku długości 5cm. U góry bardzo niewyraźny napis - rozszyfrowałem dwie pierwsze z czterech liter DP (lub R). U dołu 6-cio cyfrowy numer.
to od czego to jest ? u mnie tego mnogo na torfach
- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Znaczy - chyba dekiel od formy do wyciskania brykietów torfowych?
Pozdrowienia!!!
Znaczy - chyba dekiel od formy do wyciskania brykietów torfowych?
Pozdrowienia!!!