Pokażcie swoje guziki napoleońskie
-
Re: pokażcie swoje guziki napoleońskie
Krótko za materiałem Piotra Pacaka. W 1803 utworzono Batalion Marynarzy Gwardii Konsularnej, podnosząc jego stan liczebny w 1804 do 818 ludzi. W wojnie 1806 - 1807: w październiku 1806 podzieleni na kompanie budowali most pontonowy na Wiśle i obsługiwali przeprawy promowe, po Pr. Iławie skierowani pod Kwidzyn gdzie zbudowali most pontonowy; zajęli na tamtejszym odcinku Wisły 40 różnych jednostek pływających, na których patrolowali wody Zalewu wiosną 1807. Może z tamtych działań wziął się ów guzik. Mogli być małymi grupami używani do budowy przepraw obok inżynierii.
-
Wiosną 1807 oczywiście V Korpus nad Narwią. 17. plp płka Cabanesa w brygadzie starego rabusia Claparede`a, 88. pp (liniowy) płka Veilanda w brygadzie Gerarda; oba w 1. dywizji Sucheta. Na dzień 1 IV 1807 stan odpowiednio: 1658 bagnetów w 2 batalionach i 1376 bagnetów w 2 batalionach. Nad Narwią też się wtedy działo; wiem coś o tym, bo walczyliśmy tam tęgo w 2007
.

Taki małe coś wpadło w ręce
Szkoda że wytarty

Szkoda że wytarty

czy w środku tego guziczka był orzeł?
GRATULUJĘ HANZO :kon:JEST TO GUZIK Z CESARSKIM HERBEM NAPOLEONA 

Tak, choć ledwo ledwo widoczny - tylko cień pozostał.KOZAK pisze:czy w środku tego guziczka był orzeł?
Jesteś w posiadaniu ciekawego guziołka! Ciekawe kto go nosił? Musiał to być ktoś z bardzo bliskiego otoczenia cesarza.A może on sam 
Guzik pierwszy i ostatni są prawie identyczne

Guzik pierwszy i ostatni są prawie identyczne

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wg mnie to ktoś ze służby Napoleona ew. rodziny, której na pewno nie było mało.
Guziki na skanie są z II cesarstwa.
Tak.Ten wzór guzików obowiązywał od 1804-1914.

Przypuszczam, że należał do kogoś z rodziny. W koło już nie istniejącego orła(jego cień)znajduje sie Łańcuch Legii Honorowej który był zarezerwowany dla cesarza, książąt i dostojników rodziny cesarskiej i dla tego wydaję mi sie, że nie każdy mógł go nosićHanzo pisze:![]()
Wg mnie to ktoś ze służby Napoleona ew. rodziny, której na pewno nie było mało.

A teraz Hanzo go nosi..... w gablotce 

hmmm
Na skanie guziki podpisane: Maison Imperiale - dom cesarski ? czyli służba.
Mój guzik jesli brać pod uwagę jakość wykonania, nie jest jakiś specjalny; mi nie pasuje do wielkiego N.
Mój guzik jesli brać pod uwagę jakość wykonania, nie jest jakiś specjalny; mi nie pasuje do wielkiego N.
Masz całkowitą racjeHanzo pisze:hmmm

wklejam cała stronkę z katalogu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Rząd I to służba, I Cesarstwo i okres 100 Dni, dalej rodzina ces. a pozycje 4 i 5 to służba Napoleona jako Króla Italii (Napol. I Cesarstwo).
Rząd II to służba z czasów kiedy Ludwik Napoleon, późniejszy Napol. III, był księciem prezydentem Francji.
Rząd III to służba z czasów II Ces.
Rząd IV to rodzina ces. II Ces.
Rząd V to marszałkowie I Ces.
Guziki pozłacane (dore), srebrne (en argent), jeden czarny (noir), Król. Italii żółte (jaunes).
Rząd II to służba z czasów kiedy Ludwik Napoleon, późniejszy Napol. III, był księciem prezydentem Francji.
Rząd III to służba z czasów II Ces.
Rząd IV to rodzina ces. II Ces.
Rząd V to marszałkowie I Ces.
Guziki pozłacane (dore), srebrne (en argent), jeden czarny (noir), Król. Italii żółte (jaunes).