Garnizon Heilsberg - 21. batalion fizylierów

Lata 1799-1815
Awatar użytkownika
panzer24
Kontakt:

Re: Garnizon Heilsberg - 21. batalion fizylierów

Post autor: panzer24 »

dzik_warminski pisze:Adaś u nas ciekawiej :):)
Wy za dużo pijecie :pijak:
Awatar użytkownika
Manufaktura Dzika
Kontakt:

Post autor: Manufaktura Dzika »

Ja tam pogrążony w smutku z powodu mojej trzeźwości na kolejnej imprezie :) niestety funkcja mobilizuje. a pijemy tyle co inni tylko rozsiewamy alkocholiczną wizję w ramach marketingu

dobra koniec offtopików
srebrny_lis

Post autor: srebrny_lis »

Ówczesny oficer i żołnierz pił wtedy, kiedy to tylko było możliwe: jego żywot nie był usłany płatkami róż. Przeplatał to innymi prostymi przyjemnościami i nie wahał się w grach hazardowych przepuszczać ciężko uciułanych pieniędzy (z domu lub z żołdu), bo działał wg maksymy "dzisiaj żyjem, jutro gnijem". Ludzie funkcjonujący inaczej uchodzili za dziwaków. Zgodzę się, iż sztuką było łączenie popijania z obowiązkami. Ale dawali radę.
Awatar użytkownika
Kodi

Post autor: Kodi »

a propos. posiadam na zbyciu od ręki kurtkę mundurową fizyliera w barwach batalionu kołobrzeskiego (1807) na wzrost 170-180 cm, do tego czako obw. ok. 56-57 cm bez orła plus krótkie kamasze fizylierskie (ochraniacze na buty). więcej na pw.
srebrny_lis

Czyli jest nadzieja na rozwój sił pruskich w Lidzbarku :D .
Awatar użytkownika
Kodi

co prawda do ideału jeszcze trochę, ale większość roboty za nami. :papa:

https://picasaweb.google.com/kwiat02/He ... 8975804850" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kodi

W związku z generalnymi porządkami mam kilka rzeczy na sprzedaż dla rekonstruktorów z kręgu wojen napoleońskich, nie wiedziałem gdzie umieścić, jeśli nie tu, proszę przenieść:

Prusy:
- granaty na ładownicę grenadierów, blacha mosiężna, ręczne wykonanie, ok. 1770 r.
Anglia:
- Kurtkę mundurową piechoty angielskiej ok. 1800-1815 na wzrost ok. 180-190 cm, ręczne wykończenie, sukno czerwone, rękawy i kołnierz granatowe, bez taśm regimentowych i guzików, używana 1 raz

- tornister piechoty brytyjskiej, wcześniejszy wzór (ok. 1800), czarny, gruby len + powłoka farba olejna, 100% ręczna robota, nieużywany

- Nowe spodnie lniane długie, gruby len 100%, biały (nie z worków), na wzrost 175-195, tęższe, z wąską klapą na siku, guziki drewniane. Uniwersalne.

Zainteresowanych proszę o kontakt: gadamowicz@wp.pl
Ostatnio zmieniony 30 sie 2011, 13:22 przez Kodi, łącznie zmieniany 1 raz.
srebrny_lis

Hoepfner lokuje "batalion fizylierów Stutterheima" w kordonie wojsk pruskich rozciągniętym w 2. połowie listopada 1806 nad Wisłą; konkretnie stał pod Ostromeckiem.
Awatar użytkownika
Michael Sprink

Post autor: Michael Sprink »

Czy może zna ktoś nazwiska oficerów z 21 B.v.S.? Ostatnio tak jakoś się tym zainteresowałem ;). Stopień i wiek też mile widziany.
srebrny_lis

Schade, Kamerad, ale w tej chwili z nazwiska pamiętam tylko von Stutterheima. Może Kodi ma coś w swoich materiałach? Albo Harry, który pisał artykuł internetowy "Od Eylau do Eylau", m.in. o 21. batalionie pod Wackern 8 II 1807. Spróbuj też zajrzeć do Plotho, tam jest dość dokładny opis tej potyczki (małej taktycznie, ale superważnej strategicznie!) i chyba nazwisko jakiegoś innego oficera kierującego częścią 21. batalionu. Mam Plotho w domu, ale w tej chwili nie chce mi się grzebać; o Wackern jest bodajże w aneksie poświęconym działaniom korpusu L`Estocq`a.
Awatar użytkownika
Kodi

Niestety nie mam. Wiem tylko że etatowa liczba oficerów na pocz. wojny wynosiła 19. Z tego czego duża część jak nie większość w jej toku poległa (z 2 kompanii po zimie 1806/1807 r. przeżyło tylko 2 oficerów). Trzba szukać w spisach poległych, ale ja się na takowe z nazwiskami z 21. btl nie natknąłem. Na pewno są na listach poległych pod Pruską Iławą.
srebrny_lis

Poszukam u Plotho tej wzmianki, ale po obiedzie ;)
srebrny_lis

[C. von Plotho], Tagebuch waehrend des Krieges zwischen Russland und Preussen einerseits, und Frankreich anderseits, in den Jahren 1806 und 1807. Geschrieben von Carl von Plotho [...], Berlin 1811. Na stronach 239 i 240 w Aneksie nr 11, przy opisie starcia pod Wackern kilkakrotnie wspomina się nie tylko pułkownika von Stutterheima, ale i zasłużonego w tej potyczce kapitana (hauptmanna) Krausenecka. Innych nazwisk u Plotho nie znalazłem, chyba że gdzieś zabłąkane w innych miejscach.
srebrny_lis

Być może kapitan Krauseneck jest tożsamy z Johannem Wilhelmem von Krauseneckiem. Ów już jako major i dowódca batalionu lekkiej piechoty widnieje na liście pruskich Regimentów Garde zu Fuss z 10 czerwca 1809 a potem w kwietniu 1813. Urodzony 13 października 1774, rozpoczął służbę wojskową jako artylerzysta, inżynier wojskowy i topograf w Ansbach. Wziął udział w kampanii antyfrancuskiej 1793/1794. W 1813 został oficerem Sztabu Generalnego, był komendantem twierdz Grudziądz i Moguncja w latach 1812 - 1814. Należał do wyróżniających się oficerów, pochowano go i zanotowano wśród wybitnych postaci na Cmentarzu Garnizonowym w Berlinie. Niestety grób nie zachował się do naszych czasów.
srebrny_lis

Sprawdziłem przed chwilą - na 100% ten sam. Fascynująca postać, wpiszcie na google Johann Wilhelm von Krauseneck, wyskakują kapitalne linki z niemieckiej Wikipedii z odnośnikami do Allgemeine Deutsche Biographie.
Jego pierwszą biografię napisał von Filgermann "General W.J. v. Krauseneck", Berlin 1851, Wyd. G.Reimer.
Czyli w 1807 Krauseneck miał "wiek Chrystusowy" tj. 33 lata.
ODPOWIEDZ