Epoka napoleońska
Re: Epoka napoleońska
Lisie, Coigneta można kupić w Twoim "ulubionym" języku w napoleon V: http://allegro.pl/the-note-books-of-cap ... 22534.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Dziękuję za powiadomienie; z tekstem w języku "ulubionym" zapewne bym sobie poradził (tak jak z Wilsonem albo Mikaberidze), jednak jeśli Pyskjan zdobyłby oryginalną wersję językową, wolałbym w nią zainwestować. Jeszcze poczekam trochę. Czytałem fragmenty "Cahiers" Coigneta w wersji niemieckiej.
-
Wrzucam tutaj, żeby nie mnożyć wątków. Studiuję "Armię koronną w czasach Augusta III" Tomasza Ciesielskiego. Ta wielka cegła jest bardzo smutna; nie mogę się oprzeć wrażeniu, że mamy recydywę w tych sprawach - a wiemy jak się TAMTE czasy skończyły...
-
Czytam (paralelnie do "Armii koronnej...") stuletnią pracę Francisa Loraine Petre`go "Ostatnia kampania Napoleona na terenie Niemiec [1813]" wydaną niedawno przez "NapoleonV". Czyta się dobrze, przy tym język wojskowy, konkretny; tłumaczenie raczej bez zgrzytów, pojedyncze literówki. Zarys, ale daje rzetelny pogląd na kampanię. Słabe strony (rodem z oryginalnego wydania angielskiego) to mało czytelne mapy (za to objaśnienia do nich niezłe) i brak bibliografii (w przypisach tytuły i dane bibliograficzne podane skrótowo, a więc zrozumiałe tylko dla czytelników znających tę literaturę, siedzących w temacie). Ogólnie jednak polecam. Dobra praca redakcyjna naszego Kolegi z 12-ki: Sebastiana T.
Nie mam pewności, ale chyba to w wątku na tym forum ktoś kiedyś wspominał o trudnościach z nabyciem Paula Brittena Austina. Dobra wiadomość jest więc taka, że wznowiono jego trylogię. Widziałem przedwczoraj w empiku drugą część.
W miękkiej okładce, ale zawsze

-
Dziś na półce w lidzbarskim "Papirusie" był t. III: "Wielki odwrót".
-
Jeszcze słówko o "Armii koronnej...". Mechanizm atrofii sił zbrojnych Rzeczypospolitej okazał się przerażająco prosty (i wygląda, że się powtórzy):
- najpierw w 1716/1717 dokonano zbilansowania budżetu, wyszedł malutki
- wykastrowano stan liczebny armii argumentując słabym budżetem
- w następnych dziesięcioleciach niczego nie zmieniono, bo inspirowana z zewnątrz (głównie finansowo, ale nie tylko) opozycja do tego nie dopuściła.
W konsekwencji, mimo sporego potencjału ludnościowego i stopniowo poprawiającej się gospodarki armia nie zdołała uzyskać na czas stosownej liczebności i mocy.
- najpierw w 1716/1717 dokonano zbilansowania budżetu, wyszedł malutki
- wykastrowano stan liczebny armii argumentując słabym budżetem
- w następnych dziesięcioleciach niczego nie zmieniono, bo inspirowana z zewnątrz (głównie finansowo, ale nie tylko) opozycja do tego nie dopuściła.
W konsekwencji, mimo sporego potencjału ludnościowego i stopniowo poprawiającej się gospodarki armia nie zdołała uzyskać na czas stosownej liczebności i mocy.
Moze Was to zainteresuje ale mamy tutaj sporo rosyjskojezycznych ksiazek z tego okresu.Mozliwe sciaganie.
http://www.mirknig.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
haslo do wpisania w szukaj : Наполеона
No chyba z ejuz bylo to przepraszam.Zapiski Beningsena:
http://oldbooks.ucoz.ru/publ/biografii_ ... 28-1-0-463" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.mirknig.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
haslo do wpisania w szukaj : Наполеона
No chyba z ejuz bylo to przepraszam.Zapiski Beningsena:
http://oldbooks.ucoz.ru/publ/biografii_ ... 28-1-0-463" onclick="window.open(this.href);return false;
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:

-
Dzięki za wrzutkę. Dla mieszkańców regionu (Waszego też) "Zapiski..." niejako lektura obowiązkowa, chociaż jej wartość informacyjna bardzo nierówna i sporo błędów (rzeczowych, nazewniczych...); zalety: spojrzenie od strony kwatery głównej Sprzymierzonych, oceny niektórych postaci (czasem sprzeczne z innymi źródłami), licznie zamieszczone zdobyte pod Kwiecewem listy Neya, nieobecne u Colberta.
Dzięki, dzięki Szymon, brakuje mi właśnie pierwszej części.bonzo pisze:Nie mam pewności, ale chyba to w wątku na tym forum ktoś kiedyś wspominał o trudnościach z nabyciem Paula Brittena Austina. Dobra wiadomość jest więc taka, że wznowiono jego trylogię. Widziałem przedwczoraj w empiku drugą część.

Na allegro, w przyjemnej cenie 35zł, pojawił się ''Napoleon fortyfikator'' Łysiaka, do tej pory egzemplarze tej pracy grubo ponad 100zł.
Tom drugi " Memoriał ze św. Heleny" już niedługo do kupienia. Tomisko objętościowo nieco mniejsze niż tom pierwszy. Mi udało się kupić na targach w Warszawie. Zapłaciłem 60 zł, jak bedzie w księgarniach?, zobaczymy
W ręce wpadła też praca Piotra Oleńczaka; Napoleońskie dziedzictwo na Mazowszu. twierdza Modlin w latach 1806- 1830, wydane w Warszawie w 2008 r. stron 140.
-
Mam na półce. Pozycja z serii MAK (Mazowiecka Akademia Książki) wyd. Trio. Z tej samej mam też Henryka Sienkiewicza
"Cerkwie w krainie kościołów". Praca Oleńczaka jest zbiorem informacji o różnych sprawach "napoleońskich" na Mazowszu, głównie - jak pisze Kurczak - twierdza Modlin. Tytyuł trochę nieadekwatny do treści. Zalety: ciekawostki, sporo mapek i szkiców, tabele ze spisem obiektów, ciekawa bibliografia).
Z kolei o Modlinie w powstaniu listopadowym napisał pracę Jacek Feduszko (dawny kolega z roku); wydano to parę lat temu w Olsztynie.
Skończyłem właśnie powieść Arturo Perez - Reverte "Oblężenie" (Kadyks 1811 - 1812); podobała mi się.

Z kolei o Modlinie w powstaniu listopadowym napisał pracę Jacek Feduszko (dawny kolega z roku); wydano to parę lat temu w Olsztynie.
Skończyłem właśnie powieść Arturo Perez - Reverte "Oblężenie" (Kadyks 1811 - 1812); podobała mi się.
- korvettenkapitan
- Kontakt:
zamówiłem sobie kilka pozycji na długie zimowe wieczory:
Andrzej Nieuważny "My z Napoleonem"
Nicholas Best "Najważniejszy dzień w historii. Jak skończyła się wielka wojna"
Albert Manfred "Napoleon Bonaparte" 2 tomy
Praca zbiorowa "Życie marszałków francuskich z czasów Napoleona" reprint z 1841r.
Czy ma ktoś jakieś opinie na temat tych książek?
Andrzej Nieuważny "My z Napoleonem"
Nicholas Best "Najważniejszy dzień w historii. Jak skończyła się wielka wojna"
Albert Manfred "Napoleon Bonaparte" 2 tomy
Praca zbiorowa "Życie marszałków francuskich z czasów Napoleona" reprint z 1841r.
Czy ma ktoś jakieś opinie na temat tych książek?