Przedwojenny Olsztyn i okolice.
- olsztyniak
Spokoolsztyniak pisze:Panowie bez przesady --- może jeszcze : moda,przepisy kulinarne itp.

Wracając do zdjęcia

Pochodzi ono z „Grosser Bilderatlas des Weltkrieges” rozdział – Die Russenherrschaft in Ostpreussen strona 239
http://digicoll.library.wisc.edu/cgi-bi ... 10&isize=M
Jest to na 100% Olsztyn. Podpis pod fotografią: Stapelplatz fur erbeutetes Kriegesmaterial (plac składowy zdobycznych materiałów wojennych)

Pochodzi ono z „Grosser Bilderatlas des Weltkrieges” rozdział – Die Russenherrschaft in Ostpreussen strona 239
http://digicoll.library.wisc.edu/cgi-bi ... 10&isize=M
Jest to na 100% Olsztyn. Podpis pod fotografią: Stapelplatz fur erbeutetes Kriegesmaterial (plac składowy zdobycznych materiałów wojennych)
Wygrzebałem kolorowane zdjęcie dawnego Placu Kopernika, które wg mnie potwierdza sugestię asdic321, że przedstawiona wyżej fotografia została wykonana właśnie tam. Na obu zdjęciach jest identyczna roślinność, barierki oraz klomb na środku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To ja dorzucam to:
http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100

Mało mnie na forum za co przepraszam ale nie mam czasu.
Co do programów to używam tylko tych, które firma kupiła z licencja a co za tym idzie ten. którego nie lubię i który w pakiecie kosztuje prawie 6000.- Czyli wiecie jaki.
Pozdrawiam i przepraszam za milczenie "byłe" i "przyszłe"
Nessa metrsześćdziesiątpięć

http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100

No ładnie..uważaj MARKIS bo ja teraz "rządzę" w Ostródzie i albo Cie stracę z tego konia albo Ci go przetrącę- wyboru nie masz.markis pisze:Sepp, Prezes !
Przeczytajcie co pisze Nessa …
Cyt. ”Jako ze jestem "baba" a baby wiadomo maja to do siebie ze się wtrącają...to muszę napisać co myślę o tej stronie.

Mało mnie na forum za co przepraszam ale nie mam czasu.
Co do programów to używam tylko tych, które firma kupiła z licencja a co za tym idzie ten. którego nie lubię i który w pakiecie kosztuje prawie 6000.- Czyli wiecie jaki.
Pozdrawiam i przepraszam za milczenie "byłe" i "przyszłe"
Nessa metrsześćdziesiątpięć

Też tak myślę, a ten cały bałagan to opakowanie części pomnika albo sadzonek. Pomnik był poświęcony poległym w 1 wojnie.prezes pisze:po knsultacji z p.Rfałem Betkowski cyt.-
........."wedle mojej wiedzy nie był to wtedy młyn, tylko spichlerz, a raczej dwa
spichlerze "duży" i "mały". W marcu 1924 wybuchł pożar, na skutek
którego duży spichlerz całkowicie się wypalił, mury zaraz wyburzono, a
na ich miejscu wzniesiono nowy budynek, projektu Augusta Feddersena,
który tam teraz stoi (w katalogu prac architekta obiekt opisany był jako
"spichlerz", a nie "młyn"). W małym spalił się wtedy tylko dach - to
jest ten sam budynek, z konstrukcją ryglową ostatniej - jeśli się nie
mylę - kondygnacji , który przetrwał do dziś (częściowo chyba "obcięty"
przy budowie wiaduktu w 1963 r.)".......
-
- Kontakt:
Przedwojenny Olsztyn i okolice.
A ja znalazłem inne ujęcie tego samego miejsca co na zdjęciu Nessy. Niestety gorsze jakościowo, ale widać te same drzewka i płotek do pół łydki.
Jest opisane:
"Zdjęcie z teatru działań wojennych.
Układanie i sortowanie zdobyczy wojennych w Allenstein"
Może rozpoznacie te budynki ? Ja jakoś nie mogę. Może są to nieistniejące dziś budynki pomiędzy ul. Partyzantów a Kopernika ?
Myślę też, że podział lupów mógł odbywać się w 1914 roku, kiedy to w sierpniu 1914 w trakcie bitwy pod Tannenbergiem Rosjanie na kilka dni wdarli się do Olsztyna. A uciekając pozostawili po sobie trochę śmieci. Ale co najciekawsze wśród tych łupów jest też stosik pruskich pickelhaub !
Jest opisane:
"Zdjęcie z teatru działań wojennych.
Układanie i sortowanie zdobyczy wojennych w Allenstein"
Może rozpoznacie te budynki ? Ja jakoś nie mogę. Może są to nieistniejące dziś budynki pomiędzy ul. Partyzantów a Kopernika ?
Myślę też, że podział lupów mógł odbywać się w 1914 roku, kiedy to w sierpniu 1914 w trakcie bitwy pod Tannenbergiem Rosjanie na kilka dni wdarli się do Olsztyna. A uciekając pozostawili po sobie trochę śmieci. Ale co najciekawsze wśród tych łupów jest też stosik pruskich pickelhaub !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.