Stalag I B Hohenstein
Re: Stalag I B Hohenstein
Talerz jak talerz a ten garnek to emaliowana gliniana wypalanka 

- ostrybrzytwa
no to może jeszcze kiep-taca 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
fajny "breloczek" ze swastą:D
Przegladając ten wątek burmistrz Olsztynka, zakładający miejskie muzeum "które mogłoby się mieścić w zabytkowych piwnicach zespołu szkół zawodowych" (cytat za Gazetą Olsztyńską), będzie wniebowzięty z powodu mnogości uratowanych przedmiotów, tworzących piękną kolekcję pamiątek po obozie.
A mógł być jeszcze bardziej w niebo wzięty gdyby nadzorem zajmowała się inna firma archeo.
A dokładniej przy naszej pomocy ! jestem więcej niż pewien że wyjęlibyśmy więcej wartościowych rzeczy niż oni .FELIX pisze:A mógł być jeszcze bardziej w niebo wzięty gdyby nadzorem zajmowała się inna firma archeo.
- Piłsudczyk
Gdy ponad trzy lata temu zakładałem ten wątek, nie spodziewałem się, że tak się "rozrośnie". Nie myślałem, że miejsce powszechnie znane z tego, że był tam obóz jeniecki, może jeszcze oddać tyle nowych pamiątek, ani też że może być kiedyś zagrożone budową drogi - nawet TV się zainteresowała...
Swoją drogą chciałbym jeszcze tam wrócić, póki ślady obozu nie zostały zniszczone, i poszukać jakiś pamiątek (po poprzedniej wizycie pozostał mi, zamieszczony wcześniej, rysunek głazu-pomnika), ale teraz tu już chyba nie jest możliwe...
Swoją drogą chciałbym jeszcze tam wrócić, póki ślady obozu nie zostały zniszczone, i poszukać jakiś pamiątek (po poprzedniej wizycie pozostał mi, zamieszczony wcześniej, rysunek głazu-pomnika), ale teraz tu już chyba nie jest możliwe...
głaz się ostanie
droga wchodzi w teren obozu tylko w jakiejś 1:10 całego obszaru

- ostrybrzytwa
A tak kopią jakieś k...wy na terenie stalagu
, przepraszam za słownictwo ale ciężko się pohamować jak się widzi coś takiego 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Studnie głębokie jak cholera.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Zgłośić do WKZ zostaje tylko ............
- Książe Warmii
Ostry powiedział bym co zrobić w takiej sytuacji ,ale ty dobrze wiesz ( w mordę i do piachu
).

- olsztyniak
Teren jest podobno pilnowany przez ochronę

pilnowany na 100%.
Zastanawiam mnie jedno dlaczego u nas nikt się w ten sposób nie zaiteresował Stalagiem http://www.tvp.pl/historia/magazyny-his ... 00/4173131" onclick="window.open(this.href);return false;
Zastanawiam mnie jedno dlaczego u nas nikt się w ten sposób nie zaiteresował Stalagiem http://www.tvp.pl/historia/magazyny-his ... 00/4173131" onclick="window.open(this.href);return false;
Bo archeolodzy go niedawno odkryli