Bardzoż mileńka kolekcyjka , gratulacje. Sam nie jestem kolekcjonerem, tyle że parę razy towarzyszyłem kolegom. Bardziej od posiadania guziczków interesuje mnie konkretna lokalizacja znalezisk; pewne informacje źródłowe to potwierdza, przy innych budzi wątpliwości i znaki zapytania. Dlatego prowadzę statystykę (wyłącznie dla siebie), korzystając z uprzejmości niektórych osób, które niniejszym pozdrawiam.
śmiem twierdzić iż w Warmińsko-Mazurskim zwłaszcza na naszych terenach znajduje sie największą ilość guzików napoleońskich w Polsce . Dlatego tez spotyka się coraz więcej poszukiwaczy z Wa-wy, Gd , czy też z Poznania . Reklama, reklama....
Zależy, gdzie "się" znalazły. Jeśli daleko od szlaku bojowego Dywizji Poznańskiej Dąbrowskiego z 1807, to jednak francuskie Korpusy IV i III. To powinno zadecydować, czy są to 10.plp i 11.pp, czy p.10.p i p.11.p... I sprawdzić przemarsze tych jednostek z 1812.
85. pp płk Duppelin (od 23 X 1806 do 6 IV 1809), bryg. Thiebault, dyw. Gudin, III K Davouta; na 1 IV 1807 w 2 batalionach 1353 bagnetów. Zimą 1807 pod Myszyńcem i na południu Prus Wschodnich, potem z resztą III K.