Plaża przy ujściu Pasłęki- fragment czaszki dziecka
Re: Plaża przy ujściu Pasłęki- fragment czaszki dziecka
Nieopłacane groby? Wiem, że księża potrafili zostawiać na nich kartki, wzywające do uiszczenia kwoty. Ale i tak cmentarze są komunalne i kasa trafia do lokalnego budżetu.
Może chodziło im o to, by ulokować parafianina i pośpiewać nad jego truchłem, bo to, nawet ze słabym wokalem, dobry interes. I z miejscami jest coraz bardziej krucho, szczególnie na tych szacownych nekropoliach.
No ksiądz anatomem zwykle nie jest, a głupio byłoby odprawiać egzekwie nad ossuarium zawierającym także kości knura.
A niech zostanie, jak jest. Z resztą zdjęcie zamieściłem jako swoiste memento, bez intencji podjęcia działań w tej sprawie.
RIP tam, gdzie leżą.[*]
Może chodziło im o to, by ulokować parafianina i pośpiewać nad jego truchłem, bo to, nawet ze słabym wokalem, dobry interes. I z miejscami jest coraz bardziej krucho, szczególnie na tych szacownych nekropoliach.
No ksiądz anatomem zwykle nie jest, a głupio byłoby odprawiać egzekwie nad ossuarium zawierającym także kości knura.
A niech zostanie, jak jest. Z resztą zdjęcie zamieściłem jako swoiste memento, bez intencji podjęcia działań w tej sprawie.
RIP tam, gdzie leżą.[*]
Dobiłeś mnie tym knurem 
Przynajmniej parafia powinna krzyż postawić nad jeziorem.
Przynajmniej parafia powinna krzyż postawić nad jeziorem.
Aaaaaa, to Zalew Wiślany, a nie jezioro.
Swój pomnik ofiary mają we Fromborku, zamieściłem wcześniej w galerii.
I chyba starczy w Polsce krzyży, bo do ich strugania posiadamy wyjątkową predylekcję...
Swój pomnik ofiary mają we Fromborku, zamieściłem wcześniej w galerii.
I chyba starczy w Polsce krzyży, bo do ich strugania posiadamy wyjątkową predylekcję...
Gdyby stawiać krzyże we wszystkich miejscach, gdzie znajduje się ludzkie kości, to przykładowo w Gdańsku trzeba by chodzić slalomem.
Hehe a co do Gdańska Helu i tych okolicznych miast można tam chodzić po plaży z wykrywaczem?
Dziwne pytanie.
Zgodnie z prawem, bez pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków, to nigdzie nie możesz.
Zgodnie z prawem, bez pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków, to nigdzie nie możesz.
Zawsze mozliwy powrot do punktu wyjscia: policja -> prokuratura -> dochodzenie -> umorzenie -> pochowek na koszt podatnikaRemington pisze:Ksiądz nie jest "kościologiem", może mieć wątpliwości co do ludzkiego pochodzenia części kości. A jakie jest ich podejście do ludzkich kości, można zobaczyć na podstawie nie opłacanych grobów.
Albo niech sie walaja dalej, w koncu to przeciez tylko ludzkie kosci...
Przecież plaża to nie zabytek a poza tym ile ludzi chodzi bez pozwolenia z wykrywaczem.Remington pisze:Dziwne pytanie.
- pulkownikL
po prostu jednym się udaje a innym nie,kwestia trafienia na debila w mundurze i pozamiatane ,na szczęście tak źle nie jest i są jeszcze ludzie bardziej ogarnięci od tej mniejszości fanatyków uprzykszających nam życiekonrad19 pisze:Przecież plaża to nie zabytek a poza tym ile ludzi chodzi bez pozwolenia z wykrywaczem.Remington pisze:Dziwne pytanie.
A jaką można dostać karę.
Jak złapią w Gdańsku, zamykają na tydzień w katowni.
Chciałbym zwrócić uwagę, iż od oceny, z jakiego okresu pochodzą szczątki, są inne instytucje. A zgłoszenie, teoretycznie, już i tak zostało zrobione...
Jak byłem przedszkolakiem, to pewnego razu mojej ciotce to gąsiora z winem wlazła mysz i się utopiła. Byłem przekonany, że trzeba to zgłosić na policję. Tu widzę podobne reakcje.

Pamiętam, jak w katedrze robili CO i rury szły przez cmentarz. Ziemia z wykopów żyzna, czarna, to trafiła na trawniki osiedla mieszkaniowego. Niejednego Hansa można sobie było złożyć