Standardowe pytanie :-)

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
Key

Re: Standardowe pytanie :-)

Post autor: Key »

Maciek nie denerwuj mnie, bo już kupiłem ACE ;-)
Dziś pierwsze fanty w ramach nauki i osłuchania się na "all-metal" (zaśmiecona działka rodziców), czyli gwoździki, druciki i ba, nawet jedna łuska. Jestem zachwycony tym sportem ;-)
Awatar użytkownika
DAMIAN

Post autor: DAMIAN »

Bardziej niż na sprzęcie skup się nad znalezieniem fantonośnej miejscówki. :)
Key

Mam, ale najpierw chcę się scalić z maszyną ;-)
marcinhall

Post autor: marcinhall »

Witam,mam pytanko o cewkę standardową w Omedze 8000,jest to 10 -tka o kształcie eliptycznym i jak się ma w takim razie pokrycie terenu przez tą cewkę w trakcie poszukiwań? czy jest ono ograniczone w stosunku do 11-stki i czy jest lepsza porównawczo z 8 semką ?
Awatar użytkownika
olsztyniak

Post autor: olsztyniak »

Witaj
Tutaj znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie.
http://www.wmfp.pl/forum/viewforum.php?f=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Bramafan pisze:Gdybyś się zastanawiał nad ACE to nie bierz pod uwage sports packa bo wieksza cewka wiele nie wnosi. Tylko nieznacznie poprawia osiągi, nie wiem czy ktoś na forum wogóle śmiga z 9x12? Wszyscy chyba na podstawowej śmigają.

ja się zastanawiam nad Omegą Tekneticsa ze standardową 10" + dodatkowa 5", ale kiedy nazbieram to nie wiem :( Trudne czasy dla mnie nastały ;-(
Wieliczka biega z większą cewką.

Kolega wyżej zastanawiał się nad Proximą, być może to herezje, ale konkluzja po jednym wypadzie w towarzystwie kolegi z proximą jest jednoznaczna.
Kanarek 250 widział kawałek metalu wielkości paznokcia z głębokości około 25 - 30 cm, proxima nawet nie zapiszczała. Być może to herezja, ale taka była moja obserwacja.
Key

FELIX pisze:
Bramafan pisze: Kolega wyżej zastanawiał się nad Proximą, być może to herezje, ale konkluzja po jednym wypadzie w towarzystwie kolegi z proximą jest jednoznaczna.
Kanarek 250 widział kawałek metalu wielkości paznokcia z głębokości około 25 - 30 cm, proxima nawet nie zapiszczała. Być może to herezja, ale taka była moja obserwacja.
Kurcze fakt, a ile nerwów takie maleństwa potrafią narobić. Człowiek się nakopie, a tu... drucik miedziany grubości włosa ;-)
Z moich obserwacji - nie mam doświadczenia z innym sprzętem, ale ACE jest chyba bardzo czuły na płyciźnie. Brakuje mu tylko lepszej identyfikacji, np. dwucyfrowej. Przyznam szczerze, że chyba przez to nie korzystam z wyświetlacza. W innym sprzęcie chyba również nieczęsto bym korzystał, jakoś "na ucho" bardziej mi pasuje, cyfra tylko do pełniejszej identyfikacji, a tu ACE leży. Nie zwalałbym do końca winy na Proximę, może to kwestia ustawienia czułości?
Awatar użytkownika
balas

Post autor: balas »

witam ja od kilkunastu dni śmigam z nowom cewkom dd11 na delcie i muszę powiedzieć że przereklamowana jest ta cewka osiągi w głębokości wcale nie som lepsze jedyne co się poprawiło to że po mokrej trawie na czułości 11 nie popiskuje no i dyskryminacja troszke się polepszyła jak za tą cenę nie warto do delty a do omegi nie wiem
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Szanuj innych. Pisząc z takimi podstawowymi błędami nie da się normalnie korespondować. http://www.sjp.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tworas
Kontakt:

Post autor: Tworas »

Użytkowniku balas, otrzymujesz pierwsze ostrzeżenie, za nagminne łamanie 10 pkt. regulaminu forum. Drugie ostrzeżenie wiąże się z miesięcznym banem.
pigul01

Post autor: pigul01 »

Witam, od jakiegoś miesiąca śmigam z omegą i jak narazie spisuje się dobrze choć nie mam żadnego porównania z innymi piszczałkami...To moja pierwsza wykrywka. Chciałem spytać jak omega spisuje sie w szukaniu militarki?? Chodzi mi o jakieś konkretne ustwienia bo próbowałem ustawiać w różny sposób i reaguje praktycznie na każdy nawet malutki gwóźdź... Może coś z dyskryminacją nie potrafie ustawić :|
pozdro
duch

Post autor: duch »

Dyskryminację ustawia się na dwa sposoby: pokrętłem potencjometru wycina się metale począwszy od żelaza w kierunku końca skali identyfikacji. Gdy potencjometr jest w skrajnym lewym położeniu (po pstryknięciu) dyskryminacja jest całkowicie wyłączona. Ponad połowa zakresu regulacji zarezerwowana jest dla żelaza, więc można ustawić czułość w ten sposób, że wykrywacz nie reaguje na drobne śmieci, mimo że nie jest wycięty nawet pierwszy segment na podziałce identyfikacji na wyświetlaczu. Jak na razie najlepiej mi się chodziło z pokrętłem dyskryminacji ustawionym mniej więcej w połowie. Drugą metodą dyskryminacji jest wycinanie konkretnych charakterystyk z podziałki identyfikacji na wyświetlaczu - robi się to przyciskiem "notch". Możesz też mieć po prostu ustawioną zbyt wysoką czułość. Jeśli masz jakieś dodatkowe pytania, pisz na PW.
BLACK

Post autor: BLACK »

pigul01 pisze:Witam, od jakiegoś miesiąca śmigam z omegą i jak narazie spisuje się dobrze choć nie mam żadnego porównania z innymi piszczałkami...To moja pierwsza wykrywka. Chciałem spytać jak omega spisuje sie w szukaniu militarki?? Chodzi mi o jakieś konkretne ustwienia bo próbowałem ustawiać w różny sposób i reaguje praktycznie na każdy nawet malutki gwóźdź... Może coś z dyskryminacją nie potrafie ustawić :|
pozdro
Ja w Omedze dyskryminacje ustawiam na 41 gdyż wtedy wycinasz drobny złom czułość zależy od terenu i mokrej trawy od 85 do nawet maxa i szukasz :) Nie wiem jak w innych Omegach ale słyszałem że też wzbudzają się na mokrych trawach i trzeba zjechać z czułości . Wiadomo jak wytniesz złom tracisz troszkę na zasięgu ale uwierz że dużym metalowym przedmiotom to nie przeszkadza wali wtedy dźwiękiem jak na alu i srebro :)
pigul01

Post autor: pigul01 »

Ostatnio śmigałem sobie po polu ornym sens84 dyskr54 i fakt faktem wyszła mi jedna monetka srebrna, ale poza tym same śmieci. Nawet zwykły gwóźdź pokazywało mi jako dość stabilny sygnał na kolor...
duch

Post autor: duch »

Chyba już rozumiem na czym polega problem :). Między dość stabilnym a stabilnym sygnałem na kolor jest pewna subtelna różnica, którą z czasem zaczniesz dostrzegać. Grunt, to się nie zniechęcać i starać się zapamiętywać reakcję wykrywacza na różne przedmioty. Jeśli masz wątpliwości przy jakimś sygnale, to wyłącz dyskryminację - w przypadku drobiazgów ze stopów żelaza oprócz wskazań na kolor powinna się też pojawić dominująca sygnalizacja żelaza, która w przypadku włączonej dyskryminacji nie występuje i zapewne wprowadza Cię w błąd. Żelazo jest czystym pierwiastkiem i w przypadku przedmiotów wykonanych przez człowieka występuje jako stopy z węglem i różnymi metalami, a na sposób reakcji wykrywacza ma jeszcze dodatkowo wpływ kształt przedmiotu i stopień pokrycia tlenkami. To, że wykrywacz sygnalizuje w przypadku takich przedmiotów także składową jak dla koloru, jest całkowicie normalne. Aby pozbyć się wątpliwości dobrze jest sprawdzać sygnał pod różnymi kątami oraz "pompując" nad nim cewką. W przypadku drobnego złomu sygnał najczęściej będzie się mocno zmieniał przy zmianie kierunku ruchu cewki, a przy pompowaniu powinna zadziałać dyskryminacja i z reguły sygnału już nie ma. Tak jak napisał BLACK duże stalowe przedmioty (nie wspominając o wszelkiej maści pierścieniach) są standardowo sygnalizowane jako kolor, prawdopodobnie właśnie ze względu na domieszki, ale to tylko moja teoria, bez potwierdzenia w innych źródłach. W przypadku Omegi pomocny może być też wskaźnik poziomu tlenku żelaza, znajdujący się w lewym górnym rogu wyświetlacza, ale czasem może on też wprowadzać w błąd, jeśli obok dobrego fantu są skupiska tlenków lub kawałki żelastwa.
ODPOWIEDZ