Okolice Bartoszyc cz.1

Bunkry, pałace, ruiny, podziemia i inne ciekawe obiekty
Awatar użytkownika
markis

Post autor: markis »

Bartoszyce były kolejnym etapem naszej wędrówki. Najważniejszy jest obiad, a potem Kamienne Baby.
Więcej zdjęć na stronie http://picasaweb.google.pl/markis1946/B ... pSPmvWLiwE

Obrazek
Zwieńczenie bramy przy XVIII-wiecznym spichlerzu, gdzie zjedliśmy obiad. Mieści się tu chyba najlepsza w Bartoszycach restauracja o nazwie Stodoła.

Obrazek
Ruszyliśmy w miasto na poszukiwanie kamiennych „bab”.

Obrazek
Uliczka prowadząca do Kościoła św. Jana Ewangelisty i MB Częstochowskiej. Jest to jedna z pierwszych świątyń wzniesionych w Bartoszycach. Gotycki kościół farny pochodzi z 2 poł. XIV w., przebudowany został w XVII, a w XVIII w. dobudowano do niego wieżę.

Obrazek
Piękne kamieniczki. Zawsze fascynują mnie detale architektoniczne.

Obrazek
Bartoszyce - rynek.

Obrazek
Brama Lidzbarska. Jest to gotycka budowla pochodząca z 1468 r. - jeden z nielicznych ocalałych fragmentów miejskich murów obronnych.

Obrazek

Obrazek
Gustebalda, według legendy pruska księżniczka zamieniona w kamień.

Obrazek
Bartek w hełmie lub spiczastej czapce na głowie, dzierżący w dłoni róg.

Obrazek

Obrazek
Piękna kamieniczka ze wspaniałymi detalami.

Obrazek
Jeden z nich szczególnie mnie zainteresował.

Obrazek
Ja to mam szczęście. Rewelacja – autentyczna trumna. Kto tutaj mieszkał, czym się zajmował ???.

Obrazek
Powoli wracamy do samochodu.

Obrazek
Niestety nie możemy więcej czasu poświęcić na zwiedzanie Bartoszyc. Szkoda – może innym razem...
KubaaJ

Post autor: KubaaJ »

Witam wszystkich na forum, które śledzę od jakiegoś czasu, ale dopiero postanowiłem się zalogować. Markis, co do ostatniego posta o Judytach, tak się składa, że to ja opisałem Judyty (i wiele innych) na Wiki. W samych Judytach byłem w piątek. Oczywiście do pałacu mnie nie wpuszczono, nawet pomimo faktu, iż lokalni tam się przechadzali. Stąd też moje wątpliwości co do remontów, rzekomo prowadzonych przez właścicieli. Gdyby tak było, prawdopodobnie mieszkańcy wsi nie mogliby spokojnie spacerować po wnętrzach.

Natomiast, gdy 'opiekun' pałacu spostrzegł, że robię zdjęcia stwierdził: "nie można 'filmować', bo wrzucą w internet i po co to komu". Poza tym był miły :)

A zdjęcia wrzuciłem 'w internet'. Są na wikipedii--> Pałac w Judytach.

Co do lwów też nie wiem co z nimi i gdzie sie dokladnie znajdują. Tutaj foto z materiału do relacji radiowej, lew: http://www.polskieradio.pl/dwojka/publi ... /?id=65912
Awatar użytkownika
markis

Witaj KubaaJ.
Jednak przedarłeś się przez sterta kamieni i walnąłeś piękną fotkę pałacu. Ja nie chciałem ryzykować skręcenia nogi. Obejrzałem dokładnie zdjęcie pałacu na Wikipedii i znalazłem śpiącego lwa. Potem w dużym powiększeniu obejrzałem swoje zdjęcia i jest lew.
Co do remontu pałacu to podobno nic się nie dzieje. Pałac jest takim większym domkiem letniskowym.
Ciekawy cykl " Mapa miejsc odnalezionych" - czy są nagrania archiwalne?
KubaaJ

Troche późno się odzywam, ale miałem małe kłopoty ze sprzętem.

Gdzie dokładniej markis dojrzałeś lwy na zdjęciach? ja nie moge ich znależć:)

Co do audycji Mapa miejsc zaginionych o udało mi się jedynie znaleźć opisy audycji:
http://www.polskieradio.pl/dwojka/Polec ... 56251.html

Za to podcasty są z innego cyklu, robionego przez tą samą pare prowadzących- Zaginiony świat - szlakiem pałaców dawnych Prus Wschodnich:
http://www.polskieradio.pl/podcast/125/podcast.xml

Są także zamki krzyżackie prus wschodnich, ale nie mogę znaleźć podcastów. Natomiast wszystkie śa na chomikach- wystarczy się zarejestrowac.
Awatar użytkownika
markis

KubaaJ pisze:Troche późno się odzywam, ale miałem małe kłopoty ze sprzętem.

Gdzie dokładniej markis dojrzałeś lwy na zdjęciach? ja nie moge ich znależć:)
Zaznaczyłem strzałką na Twoim zdjęciu. Znalazłem lwa również na swoich zdjęciach, ale jest słabo widoczny, ukryty za krzaczkiem. Pozdrawiam :D

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KubaaJ

No tak, nie ma to jak bystre oko:) Szukałem pod samym wejściem, a tu jak zwykle rozwiązanie jest banalne. Te lwy (są podobno dwa), o ile się nie myle są na stronie tytułowej książki małżeństwa Garniec "Pałace i dwory...".
ODPOWIEDZ