Cmentarzyk w Olsztynie-Posorty
- Nietajenko
Re: Cmentarzyk w Olsztynie-Posorty
O, fajnie. To się musimy zgrać jakoś tak w kwietniu. Trzeba by pewnie kosę motorową, nożyce do trawy, sekatory, piłkę do drzewa, grabki no i saperki (to chyba każdy z nas ma).
Bardzo dobra inicjatywa, gratulacje 
Jako, że stowarzyszenie ma odrobinę praktyki w tym temacie chcielibyśmy tylko podpowiedzieć abyście w swoich planach nie zapomnieli o kwestiach prawnych jakie obowiązują przy tego typu akcjach.
Nawet mimo bardzo szczytnego celu pamiętajcie, że zawsze się może znaleźć jakiś oszołom który zadzwoni po straż miejską bo nie mając pojęcia co robicie, pierwsze co mu przyjdzie do głowy to to, że plądrujecie cmentarz.
Wiem, że to jest męcząca sprawa, ale jak planujecie taką akcję to zabezpieczcie się z każdej strony. Przede wszystkim od logistyczno - papierkowej.
Pozdr.warwick

Jako, że stowarzyszenie ma odrobinę praktyki w tym temacie chcielibyśmy tylko podpowiedzieć abyście w swoich planach nie zapomnieli o kwestiach prawnych jakie obowiązują przy tego typu akcjach.
Nawet mimo bardzo szczytnego celu pamiętajcie, że zawsze się może znaleźć jakiś oszołom który zadzwoni po straż miejską bo nie mając pojęcia co robicie, pierwsze co mu przyjdzie do głowy to to, że plądrujecie cmentarz.
Wiem, że to jest męcząca sprawa, ale jak planujecie taką akcję to zabezpieczcie się z każdej strony. Przede wszystkim od logistyczno - papierkowej.
Pozdr.warwick
Warwick zwrócił uwagę na bardzo istotną kwestię. Musicie ustalić kto jest właścicielem terenu i uzyskać jego pisemną zgodę na prace porządkowe oraz ustalić, czy cmentarz jest objęty opieką konserwatorską. Jeśli tak, to zakres i charakter prac musi być uzgodniony z Urzędem Ochrony Zabytków i również konieczne będzie pozwolenie tej instytucji. Tylko w ten sposób unikniecie ewentualnych problemów ze strony nadgorliwych jednostek lub organizacji. Sytuacja może wydawać się absurdalna, ale taka niestety jest rzeczywistość.
- ostrybrzytwa
Jako stowarzyszenie przerabialiście temat na Tracku , a widząc są chętne osoby z szeregów owych , niech nakierują dokładniej inicjatorów owego spiskuduch pisze:Warwick zwrócił uwagę na bardzo istotną kwestię. Musicie ustalić kto jest właścicielem terenu i uzyskać jego pisemną zgodę na prace porządkowe oraz ustalić, czy cmentarz jest objęty opieką konserwatorską. Jeśli tak, to zakres i charakter prac musi być uzgodniony z Urzędem Ochrony Zabytków i również konieczne będzie pozwolenie tej instytucji. Tylko w ten sposób unikniecie ewentualnych problemów ze strony nadgorliwych jednostek lub organizacji. Sytuacja może wydawać się absurdalna, ale taka niestety jest rzeczywistość.

Procedury zostały już przedstawione, reszta pozostaje w rękach osób zaangażowanych w to przedsięwzięcie. Jeśli właściciel terenu nie będzie miał nic przeciwko tej akcji, to reszta pójdzie już z górki. W przypadku Tracka najwięcej zachodu wymagało pokonanie nieufności poszczególnych instytucji i przekonanie ich o naszej bezinteresowności i czystych intencjach. Szlak został przetarty, wystarczy po nim podążaćostrybrzytwa pisze: niech nakierują dokładniej inicjatorów owego spisku, bo pomysł choć zacny pewnie umrze jak inne takie inicjatywy

Ostry inicjatywa zacna i pewnie nie umrze, ale pewnie jak zawsze zaoferuje sie wielu, a przed ostatecznym terminem dla większości zachoruje dziecko, złapie rwa kulszowa, popsuje sie auto, nagły wyjazd służbowy itd itd temat przerabiany wielokrotnie . No ale póżniej do zbierania laurów będzie wielu bo przecież chcieli , ale nie mogliostrybrzytwa pisze:Jako stowarzyszenie przerabialiście temat na Tracku , a widząc są chętne osoby z szeregów owych , niech nakierują dokładniej inicjatorów owego spiskuduch pisze:Warwick zwrócił uwagę na bardzo istotną kwestię. Musicie ustalić kto jest właścicielem terenu i uzyskać jego pisemną zgodę na prace porządkowe oraz ustalić, czy cmentarz jest objęty opieką konserwatorską. Jeśli tak, to zakres i charakter prac musi być uzgodniony z Urzędem Ochrony Zabytków i również konieczne będzie pozwolenie tej instytucji. Tylko w ten sposób unikniecie ewentualnych problemów ze strony nadgorliwych jednostek lub organizacji. Sytuacja może wydawać się absurdalna, ale taka niestety jest rzeczywistość., bo pomysł choć zacny pewnie umrze jak inne takie inicjatywy

I właśnie dlatego stowarzyszenie, jeśli będzie taka potrzeba lub wola, zaangażuje się na końcu - niech osoby którym zależy i chcą się zaangażować przejdą przez całą procedurę i mają na końcu satysfakcję dobrze wykonanej pracy.
Pozdr.warwick
Pozdr.warwick
- Nietajenko
Dzięki koledzy za cenne rady. Jakkolwiek chciałem uspokoić, że nieobce mi są (z racji wykonywanego zawodu) procedury. Przede wszystkim prawo własności oraz ochrona konserwatorska. Skala i wiek cmentarzyka może świadczyć, że nie jest on ujęty w planie miejscowym jako nekropolia. Wszystko trzeba sprawdzić.warwick pisze:I właśnie dlatego stowarzyszenie, jeśli będzie taka potrzeba lub wola, zaangażuje się na końcu - niech osoby którym zależy i chcą się zaangażować przejdą przez całą procedurę i mają na końcu satysfakcję dobrze wykonanej pracy.
Pozdr.warwick
Jak Panowie z tematem? Coś się ruszyło? Wcześniej się nie deklarowałem, ale gdybym znał termin to z chęcią bym się dołączył do "ekipy sprzątającej".
Ja rownież chętnie pomogę! 

- syriusz13
ostrybrzytwa pisze:, bo pomysł choć zacny pewnie umrze jak inne takie inicjatywy
Hehehe.BLACK pisze: Ostry inicjatywa zacna i pewnie nie umrze, ale pewnie jak zawsze zaoferuje sie wielu, a przed ostatecznym terminem dla większości zachoruje dziecko, złapie rwa kulszowa, popsuje sie auto, nagły wyjazd służbowy itd itd temat przerabiany wielokrotnie . No ale póżniej do zbierania laurów będzie wielu bo przecież chcieli , ale nie mogli
- ostrybrzytwa
Bo śmiech to zdrowie
, ale zapał pewnie dalej jest
Chęci i chętni zawszę będą i chwała im
, ale żeby machina zaskoczyła na obroty potrzebny jest choć jeden ....
który by kwitki ogarną 

Chęci i chętni zawszę będą i chwała im

- syriusz13
Ja osobiście nie zgadzam się z postawą stowarzyszenia ,mają doświadczenie i jak mniemam chęci powinni wyjść z inicjatywą a "szare " osóbki najwyżej by się podłączyły a może by chciały zasilić szeregi stowarzyszenia ,bo by widziały naocznie że coś robią.warwick pisze:I właśnie dlatego stowarzyszenie, jeśli będzie taka potrzeba lub wola, zaangażuje się na końcu - niech osoby którym zależy i chcą się zaangażować przejdą przez całą procedurę i mają na końcu satysfakcję dobrze wykonanej pracy.
Pozdr.warwick
A tak wyjdzie jak cytowałem powyżej.
Ja również chętnie pomogę przy najbliższym spotkaniu. Mieszkam w Olsztynie na stancji koło Tuwima więc służę pomocą:)
W zeszłym roku ogłaszałem akcję porządkowania jednego z cmentarzy i zainteresowanie "szarych" osóbek było zerowe. Sami sobie akcję zorganizowaliśmy i sami ją wykonaliśmy. Takie mamy doświadczenie.syriusz13 pisze: Ja osobiście nie zgadzam się z postawą stowarzyszenia ,mają doświadczenie i jak mniemam chęci powinni wyjść z inicjatywą a "szare " osóbki najwyżej by się podłączyły a może by chciały zasilić szeregi stowarzyszenia ,bo by widziały naocznie że coś robią.
A tak wyjdzie jak cytowałem powyżej.