Przedwojenny Olsztyn i okolice.
Fakt, z tego co udalo mi sie wygrzebac to kortowskie mialy byc zbudowane w latach 1936-38komel11 pisze:Chyba nie Kortowo, bo skoro napisane jest na odwrocie że to 1935 rok to przecież koszary na Warszawskiej pozniej wybudowano.

Zgadza sieprezes pisze:moim zdaniem to dwa całkiem inne budynki

po knsultacji z p.Rfałem Betkowski cyt.-
........."wedle mojej wiedzy nie był to wtedy młyn, tylko spichlerz, a raczej dwa
spichlerze "duży" i "mały". W marcu 1924 wybuchł pożar, na skutek
którego duży spichlerz całkowicie się wypalił, mury zaraz wyburzono, a
na ich miejscu wzniesiono nowy budynek, projektu Augusta Feddersena,
który tam teraz stoi (w katalogu prac architekta obiekt opisany był jako
"spichlerz", a nie "młyn"). W małym spalił się wtedy tylko dach - to
jest ten sam budynek, z konstrukcją ryglową ostatniej - jeśli się nie
mylę - kondygnacji , który przetrwał do dziś (częściowo chyba "obcięty"
przy budowie wiaduktu w 1963 r.)".......
........."wedle mojej wiedzy nie był to wtedy młyn, tylko spichlerz, a raczej dwa
spichlerze "duży" i "mały". W marcu 1924 wybuchł pożar, na skutek
którego duży spichlerz całkowicie się wypalił, mury zaraz wyburzono, a
na ich miejscu wzniesiono nowy budynek, projektu Augusta Feddersena,
który tam teraz stoi (w katalogu prac architekta obiekt opisany był jako
"spichlerz", a nie "młyn"). W małym spalił się wtedy tylko dach - to
jest ten sam budynek, z konstrukcją ryglową ostatniej - jeśli się nie
mylę - kondygnacji , który przetrwał do dziś (częściowo chyba "obcięty"
przy budowie wiaduktu w 1963 r.)".......

"Taki znak znaczy © = copyright - Prawa autorskie Jest umieszczany na niektórych produktach jak wydawnictwa, programy komputerowe, wiąże się z poinformowaniem, że ta rzecz wiąże się z prawami autorskimi i można jej używać, ale respektując prawa autorskie. Ponieważ prawa autorskie nie wymagają rejestracji, to umieszczanie znaku c w kółku, wiąże się z mniejszymi restrykcjami prawnymi niż umieszczanie R w kółku.
Jeśli jesteśmy autorem jakiejś rzeczy, lub posiadamy materialne prawa autorskie to możemy to oznaczyć umieszczając C w kółeczku, umieszczonym przy nazwie posiadacza praw autorskich. "
PAN nie jest właścicielem zdjęć ani nie nabrał praw autorskich ( nie robił ich)- te zdjęcia zostały wypożyczone z Królewca, gdzie znaleźli jej sowieci po wojnie. W umowie nie ma nic , że stają się właścicielami zdjęć. Widocznie zabezpieczyli je tylko na czas wystawy. Pracownicy PANu sprzedawali potem kopie z fotami...hehehehe..oto Polska właśnie.
Zdjęcia pochodzą sprzed wojny, gdy Niemcy zrobili spis dóbr artystycznych na Prusach.
Moja fota jest tym samym ujęciem ...ale nie jest tym samym zdjęciem.
Jest różnica. Tym samym ja tez mogłabym użyć znaczka © = copyright .
Gdyby PAN wstawił - znaczek "r" w kółeczku- byłby problem.
nic nie podjezdzam, a tylko podpuszczamNessa pisze:moj ładniejszy niz Instytutu Sztuki i zdjęcie moje jest ładniejsze- równe tonalnie, ostre i duuuuzych rozmiarów- oczywiscie nie w necie... wiem z czym pojeżdżasz malutki ale nie uda Ci sie
.

To jest jedno z moich ulubionych zdjec kolejowych z naszych terenow, a fakt w twojej wersji w ciekawszych tonacjach utrzymane i trzyma klimat. btw z przyjemnoscia bym zobaczyl je w lepszej rozdzielczosci, bo te netowe fotki zazwyczaj to tylko apetyt robic moga

Sepp, Prezes !
Przeczytajcie co pisze Nessa …
Cyt. ”Jako ze jestem "baba" a baby wiadomo maja to do siebie ze sie wtracaja...to musze napisac co mysle o tej stronie.
Bylam - widzialam i swoim okiem -mowie ze jest typowo domowa. Chaotyczna. „
Cyt. „Ps: zeby nie bylo ze jestem "zla kobieta" to usprawiedliwie sie ze w czerwcu koncze informatyke na kierunku grafiki komputerowej…”.
1) Prawdopodobnie nie uzyskacie odpowiedzi na swoje pytania. Bo to nie to miejsce.
Był temat znaków wodnych na zdjęciach i nie mogę go znaleźć.
2) Niedługo zrobimy taki bałagan jak w moim komputerowym pokoiku !!!!
3) Najpierw trzeba trochę uporządkować a potem zaprosić Nessę , która mimo 165cm nie jest „malutka” a do tego jest zadziorna…
Gdybym umiał, to już na stronie głównej zamieściłbym temat np. „Kącik amatorów fotografi”i kilka podstron np.” porady fotograficzne” itp.
Ale od czego są „propozycje nowych działów”. Spróbuję….
Przeczytajcie co pisze Nessa …
Cyt. ”Jako ze jestem "baba" a baby wiadomo maja to do siebie ze sie wtracaja...to musze napisac co mysle o tej stronie.
Bylam - widzialam i swoim okiem -mowie ze jest typowo domowa. Chaotyczna. „
Cyt. „Ps: zeby nie bylo ze jestem "zla kobieta" to usprawiedliwie sie ze w czerwcu koncze informatyke na kierunku grafiki komputerowej…”.
1) Prawdopodobnie nie uzyskacie odpowiedzi na swoje pytania. Bo to nie to miejsce.
Był temat znaków wodnych na zdjęciach i nie mogę go znaleźć.
2) Niedługo zrobimy taki bałagan jak w moim komputerowym pokoiku !!!!

3) Najpierw trzeba trochę uporządkować a potem zaprosić Nessę , która mimo 165cm nie jest „malutka” a do tego jest zadziorna…

Gdybym umiał, to już na stronie głównej zamieściłbym temat np. „Kącik amatorów fotografi”i kilka podstron np.” porady fotograficzne” itp.
Ale od czego są „propozycje nowych działów”. Spróbuję….

No ,no ...Markis -to Ci sie teraz, od Nessy dostanie
pewnie te programy, pomagaja Jej w pracy zawodowej i szybko ich nie zdradzi
...bo po co konkurencja...
przecierz my tu jak rodzina , tajemnic nie mamy
więc wytrwale czekamy na odpowiedz,
z tym koncikiem , jestem za .
...i kilka pomysłów:
-jak było kiedyś (warzne zdarzenia,osoby,związane z historią Warm-Mazur do 1800 r.
-fotografia
-zepsułem ...nie wiem jak naprawić
-może coś ogolnego? ( numizmatyka ,filatelistyka,architektura,sztuka piękna)
-historia (lotnictwa,koleji ,samochodów itp.)

pewnie te programy, pomagaja Jej w pracy zawodowej i szybko ich nie zdradzi
...bo po co konkurencja...
przecierz my tu jak rodzina , tajemnic nie mamy

z tym koncikiem , jestem za .
...i kilka pomysłów:
-jak było kiedyś (warzne zdarzenia,osoby,związane z historią Warm-Mazur do 1800 r.
-fotografia
-zepsułem ...nie wiem jak naprawić
-może coś ogolnego? ( numizmatyka ,filatelistyka,architektura,sztuka piękna)
-historia (lotnictwa,koleji ,samochodów itp.)