a jakieś datowanie zaryzykujesznumi5 pisze:Topór ciesielski.
ki grom
Re: ki grom
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
Raczej masówka bo czesto się trafiają i foremny czyli maszynowo robiony . koniec XIX wieku i początek XX
dziękuje , synek jestdzik_warminski pisze:Raczej masówka bo czesto się trafiają i foremny czyli maszynowo robiony . koniec XIX wieku i początek XX

Widzial, widzial!balas pisze:pewnie jusz widział a teraz rozmyśla od czego to jestFELIX pisze:Jak to zielone to patyna a nie farba to wołaj dla spokojnego sumienia Asdica???? a może się myle

Witam
znalazło mi się takie coś i znów dylemat co to ?? i do czego to mogło służyć , moje skojarzenie to spinka ale chciałbym sie dowiedzieć co to naprawdę jest ..
znalazło mi się takie coś i znów dylemat co to ?? i do czego to mogło służyć , moje skojarzenie to spinka ale chciałbym sie dowiedzieć co to naprawdę jest ..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
zaczep o pochwy białej broni
np tasaki epoki napoleońskiej
dzięki za expresową id , pasowało by bo niedaleko trafiłem guzik napoleoński aluminiowy .dzik_warminski pisze:zaczep o pochwy białej broni
a czy ten hak też jest z epoki napoleońskiej? , czy bardziej pruski .
- Manufaktura Dzika
- Kontakt:
aluminium było w epoce droższe od złotabalas pisze: dzięki za expresową id , pasowało by bo niedaleko trafiłem guzik napoleoński aluminiowy .
Dobra faza z tym aluminium, szczególnie, że odkryto je w 1825 a dwa lata później dopiero uzyskano je z rudy
.

- Blacek
- Kontakt:
Cześć!!!
Hak jest pruski (może nawet późniejszy) od pasa głównego. Trafiają się takie i wygląda, ze w warunkach frontowych były odcinane od pasów (pewnie żeby się nie czepiały).
Pozdrawiam!!!
Hak jest pruski (może nawet późniejszy) od pasa głównego. Trafiają się takie i wygląda, ze w warunkach frontowych były odcinane od pasów (pewnie żeby się nie czepiały).
Pozdrawiam!!!
chłopaki dziękuje za pomoc pozdrawiam.
Witam
panowie co sądzicie o tym guziku ? na moje niedoświadczone oko wygląda bardzo staro , rzekłbym że służył bardziej jako ozdoba szaty niżeli guzik , jak widać ma bardzo grubą patynę chociaż znaleziony w piaszczystym terenie. I ten kształt wygląda jak odlana bryła
panowie co sądzicie o tym guziku ? na moje niedoświadczone oko wygląda bardzo staro , rzekłbym że służył bardziej jako ozdoba szaty niżeli guzik , jak widać ma bardzo grubą patynę chociaż znaleziony w piaszczystym terenie. I ten kształt wygląda jak odlana bryła
- olsztyniak
Balas Twoje kolejne wykopaliska dają dużo do myślenia. Coś bardzo często trafiasz na starszyznę.
Może się mylę a może nasz wielkiego farta.
Może się mylę a może nasz wielkiego farta.