Ok, jak będziemy mieli ostateczna decyzję, dam znać.srebrny_lis pisze:(...) jeśli podacie godzinę przyjazdu "pekaesa" wg rozkładu, to Was ktoś przejmie i zaprowadzi, zapewne ja.
Zimowy Lidzbark/DWÓRZNO
Moderator: Manufaktura Dzika
-
Re: Zimowy Lidzbark/DWÓRZNO
-
Jeszcze mała kwestia terminologiczna
. Będziecie w Lidzbarku Warmińskim/Heilsbergu (czyli przed 1772: biskupie księstwo Warmii, komornictwo heilsberskie; w 1807: Kreis Heilsberg [powiat lidzbarski, bardzo duży, cała Warmia dzieliła się wtedy na dwa powiaty - drugi braniewski]) i Dwórznie/Hoff vel Hoofe (czyli historyczna Natangia w Dolnych Prusach; w 1807: Kreis Heiligenbeil [powiat świętomiejski]). Krzyżaki stały bezpośrednio załogą w Heilsbergu jedynie w latach 1241 - 1274 (z przerwami na powstania Prusów) i 1411 - 1413 (kiedy to rezydował tu, po wygnaniu biskupa, wielki mistrz Henryk von Plauen). A pruska załoga opuściła miasto w początku 1807, przed Pruską Iławą. Komturów u nas nie było, choć w 1414 komtur Brandenburga Pruskiego Helfric von Drahe bronił miasta przed Jagiełłą.

Przepraszam za brak odzewu z mojej strony.
Postaram się przybyć na jutrzejsze spotkanie w LDK (godzina 18:00 mi troche koliduje, ale postaram się zjawić)
Postaram się przybyć na jutrzejsze spotkanie w LDK (godzina 18:00 mi troche koliduje, ale postaram się zjawić)
-
Fajnie, że się wybierasz
. Jednak gdybyś musiał musiał wybrać wtorek 2-go albo sobotę 6-go, to wybieraj sobotę
!

-
Moja culpa!srebrny_lis pisze:Jeszcze mała kwestia terminologiczna. ..
I rekrut z Landsberg potwierdza swoją obecność na jutrzejszym spotkaniu! 

-
Że tak powiem lubieżnie: tak mi róbta! 

Jeśli będzie tego wymagała sytuacja, to w tym roku również mogę być po stronie "niewłaściwej" 

-
Masz nawet mundurek Legii Północnej ukryty w szkafie
!

Na jutrzejsze spotkanie przywiozę świeższego rekruta rodem z Landzberg.
cytuje:
2, 7 i 12 Pułk Piechoty Xsięstwa Warszawskiego,
a nie ;3,7, 12 ?
2, 7 i 12 Pułk Piechoty Xsięstwa Warszawskiego,
a nie ;3,7, 12 ?
Jako że nie pojawi się cały P12P, wyjątkowo założę mundur Legii Naddunajskiej kroju francuskiego.
-
P3P XW - ta 2. to pomyłka redaktorów oczywiście. Marcin, jeśli masz coś w postaci elektronicznej o Dwórznie 6 II 1807, to podrzuć dyrektorowi z Toprzyn (jego ślubna ma komentować) na adres: sp_topryny@op.pl
Prosi o jakiekolwiek materiały, bo sami nie mają a Gmina im tez za dużo nie dała. Zresztą ktokolwiek coś tam ma, niech mu podrzuci e-mailem.
Prosi o jakiekolwiek materiały, bo sami nie mają a Gmina im tez za dużo nie dała. Zresztą ktokolwiek coś tam ma, niech mu podrzuci e-mailem.
http://lidzbark-warminski.wm.pl/Francuz ... nski,88148

a niedługo będzie w ogóle o GRH w LW z naszego okresu

a niedługo będzie w ogóle o GRH w LW z naszego okresu