Czy prostować

Wszelkiego rodzaju środki płatnicze
Awatar użytkownika
Remington

Re: Czy prostować

Post autor: Remington »

Lipek, mam wrażenie, że już dyskutowaliśmy na ten temat przy okazji innego znaleziska.
Ta moneta jest zabytkiem bez względu na nikłe walory historyczne, czy artystyczne. Próba jej prostowania zniszczy jej pozostałe wartości. Zapoznaj się proszę choćby z wartościowaniem zabytków w/g W. Frodla.
Wynik zabiegu prostowania jest z góry oczywisty i przewidywalny, szlag trafi patynę. Oczywiście poświęca się mało wartościowe zabytki do eksperymentów restauratorskich, czego należy unikać, gdyż z gleby pozyskuje się wystarczająco sporo różnych kawałków metalu, które mogą posłużyć do tych celów.
Awatar użytkownika
Lipek

Post autor: Lipek »

Przecież dokładnie o tym samym napisałem - absolutnie nie prostować, bo patyna ulegnie zniszczeniu :) Tutaj w pełni się zgadzamy.

Nasz spór dotyczy zgoła innego zagadnienia, ale może lepiej nie kontynuować go tutaj, gdyż wątek tyczy się czegoś innego.
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Ja czegoś nie rozumiem. Wszyscy jednogłośnie powiedzieli, żeby zostawić monetę taką jak jest bo po pierwsze zniszczy patynę a po drugie nadaje jej szczątkową wyjątkowość, potem jakaś polemika dotycząca zabytków i obrzucanie się gównem, żeby na końcu nagle zmienić zdanie i zgodzić się z przedmówcami.
Cóż. Też całkiem często miewam gorsze dni.
Awatar użytkownika
Lipek

FELIX pisze:Ja czegoś nie rozumiem.
Czytanie ze zrozumieniem :)

Gdybyś przeczytał uważnie to byś zauważył, ze nigdy nie było sporu co do prostowania monety. Polemika dotyczyła podejścia do zabytków w ogóle. 2 różne tematy.

Nie widzę więc miejsca, gdzie niby ktoś zmienił zdanie. W kwestii podejścia do zabytków zarówno kol. Remington, jak i ja, pozostaniemy raczej przy swojej opinii.
Awatar użytkownika
FELIX

Post autor: FELIX »

Tak, tylko dopiero po kilku postach dotyczących czegoś innego, wyszło, że zdanie dotyczące dalszego działania z monetą jest jednakowe, inne za to jest podeście dotyczące jej "śmieciowości" bądź nie. Właśnie o tę zmianę tematu mi chodzi.

Jeden wyskakuje ze społeczeństwem nieczytającym książek, drugi z kolei zarzuca brak czytania ze zrozumieniem. Chamstwo kwitnie.
Awatar użytkownika
wendrowiec

Post autor: wendrowiec »

Dziękuję panowie za wyczerpujące wypowiedzi :guru:. Gdybym wiedział, że taka zażarta wyniknie dyskusja, to bym nie rozpoczynał tego postu. Nie ma żadnego sensu kłócić się. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ostrybrzytwa

Post autor: ostrybrzytwa »

Czasami żałuje że moderatorem nie jestem :czekam: , ale dojdziemy do władzy jeszcze :kon: .
Skończą wam się te przepychanki , bo ręce opadają a w oczach się ..... - jak to wszystko czytam :P :P :P :P :P :P :P :P
Awatar użytkownika
Blacek
Kontakt:

Post autor: Blacek »

Koledzy!!!
Spór - można się spierać, ale "argumentacje" czasem nieco emocjonalne.
Młodzi patrzą :wstyd:
Ostry :guru:
Pozdrawiam!!! ;)
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Prostowałem 2 i pół silber grosza i bez "ekscesów" się wyprostowała.Między dwoma deseczkami a nacisk stały ,stale zwiekszający się do zamierzonego efektu.
Awatar użytkownika
Lipek

Masz fotki przed i po zabiegu?
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Nie.
ODPOWIEDZ