Bukowa Góra.
-
Bukowa Góra.
W okolicach Biskupca znajduję się wzniesienie o nazwie 'Bukowa Góra'. Za ową góra znajdowała się kiedyś malutka wioseczka o tej samej nazwie (niem. Buchenberg lub Buchberg). Malowniczo położona w dolinie obok pięknego stawu. W lesie między drogą nr 57 na 5 kilometrze od Biskupca w strone Bartoszyc, a miejscowością - Węgój. Zostały po niej tylko ruiny i dębowy, bardzo stary krzyż Czy ktos posiada jakiekolwiek informacje na temat tej miejscowości?
Re: Bukowa Góra.
Witam.
Nie wiem gdzie szukać informacji na temat Bukowej Góry. Swego czasu też interesowałem się tym tematem, ale w necie nic nie znalazłem. Na Naszej Klasie znajdziesz człowieka o nazwisku Hibner. Jest to jeden z ostatnich mieszkańców tej osady. Może on powie Ci coś na ten temat. Musisz wpisać w wyszukiwarce Naszej Klasy nazwisko Hibner i miejscowość Bukowa Góra.
Pozdrawiam.
Nie wiem gdzie szukać informacji na temat Bukowej Góry. Swego czasu też interesowałem się tym tematem, ale w necie nic nie znalazłem. Na Naszej Klasie znajdziesz człowieka o nazwisku Hibner. Jest to jeden z ostatnich mieszkańców tej osady. Może on powie Ci coś na ten temat. Musisz wpisać w wyszukiwarce Naszej Klasy nazwisko Hibner i miejscowość Bukowa Góra.
Pozdrawiam.
Ale gdy nie wpiszemy nazwiska tylko samą miejscowość to pokazuje się dużo osób z tej miejscowości czyli jak to możliwe, że Hibner jest ostatnim mieszkańcem tej miejscowości?
A poza tym na nk są osoby starsze niż Hibner które też pochodzą z bukowej Góry.
pozdrawiam
A poza tym na nk są osoby starsze niż Hibner które też pochodzą z bukowej Góry.
pozdrawiam
W Polsce jest kilka miejscowości o nazwie Bukowa Góra. Podałem Ci nazwisko osoby która mieszkała w tej o której piszesz. Gdybyś się czegoś dowiedział napisz. Pozdrawiam.
Ok sorki za pomyłkę 

Bukowa Góra to nieistniejąca osada- istniało tam 10 gospodarstw. Ostatni mieszkaniec wyprowadził się w 1989 r. Teraz pozostały tam ruiny domostw, szczątki sadów, rozlewiska stawów, kapliczka, żelazny krzyż i czarodziejskie źródełko. Widok na okolice z najwyższego wzniesienia jest przepiękny- skąd widać Jezioro Dadaj, kościół w Węgoju i wieś Łabuch. Żelazny krzyż i czarodziejskie źródełko to ostatnie ślady legendy o osadzie i mieszkańcach.
Tyle informacji mam o Bukowej Górze.
Tyle informacji mam o Bukowej Górze.
Tyle też udało mi się przeczytać w necie. Trzy dni temu tam byłem. Prawie wszystko jest już zarośnięte.
Z wykrywaczem się tam przejdź.
Zamierzam kupić. A ty chodziłeś tam z wykrywaczem?
Niestety nie 

- Blacek
- Kontakt:
Hej!!!
Znaczy - byłem tam. Malowniczo i komarowo. Wykrywacz nie dał żadnych rezultatów - dużo śmieci z lat 70-80 ubiegłego wieku. Tak, czy owak - warto zobaczyć i podkarmić nasze wiecznie spragnione siostry - komarzyce
.
Pozdrawiam!!!
P.S. Jakby ktoś, coś ciekawego wygrzebał - "meldujcie" proszę. Teraz trawa niższa - może będą sukcesy.
Znaczy - byłem tam. Malowniczo i komarowo. Wykrywacz nie dał żadnych rezultatów - dużo śmieci z lat 70-80 ubiegłego wieku. Tak, czy owak - warto zobaczyć i podkarmić nasze wiecznie spragnione siostry - komarzyce

Pozdrawiam!!!
P.S. Jakby ktoś, coś ciekawego wygrzebał - "meldujcie" proszę. Teraz trawa niższa - może będą sukcesy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Chyba jakiś stary spichlerz.
A może ma ktoś jakieś informacje na temat Janowej Góry (Januszewo) koło Biskupca (niem - Johannisberg)? Kiedyś był tam dworek który spłonął w latach 80 ub. wieku. Przed wojną był to majątek zamieszkiwany przez rodzinę Bergmann (tyle udało mi się ustalić). Za majątkiem w lesie na starych bukach wyryte są daty 1922, 1927 i imię "Erna" z 15.03.1932r.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jaka okrągła rocznica