Pomóżcie wybrać: Teknetics,Fisher czy Minelab

Nasze wykrywacze i inny sprzęt potrzebny do eksploracji
zebata

Pomóżcie wybrać: Teknetics,Fisher czy Minelab

Post autor: zebata »

Witam.Zamierzam zakupić swoją pierwszą odkrywkę ,trochę poczytałem na różnych forach o sprzęcie i mam swoje typy,pomóżcie mi wybrać najlepszą. Chcę szukać: kolorową drobnicę,czasem militarkę-(czyli uniwersalna).Miejsce poszukiwań: pola,łąki,lasy,plaże kamieniste i piaszczyste.

moje typy:

Teknetics Omega 8000
Fisher F-70
Minelab X-terra 705

Chyba że macie jakieś inne propozycje do 2500zł.

Dziękuję za pomoc.
BLACK

Re: Pomóżcie wybrać: Teknetics,Fisher czy Minelab

Post autor: BLACK »

Ja ze swojej strony mogę powiedzieć że rok łażę z Omegą sprzęt ciekawy lecz zasięgi i stabilność poprawiły się dopiero po zakupie cewki 11DD zalety to że masz 5 lat gwarancji ,super serwis w Polsce gwarancyjny i pogwarancyjny , zasilanie na jedną 9V baterie minus to że to nowość i w Polsce na razie niema więcej cewek do niej na razie pojawiły się ale na Ukrainie .Co do innych nie miałem w łapie ale na wiosnę kupuje drugi i będzie to X-terra 705 dla syna na kolor uważam super i ma różnorodność cewek . Co do innych się nie wypowiem ale ostatnio kilku kolegów z forum nabyło Omegi i se chwalą w tym przedziale cenowym.
zebata

Dziękuję BLACK za odpowiedz. Jeszcze pytanie - czy możesz stwierdzić co Omega 8000 bardziej bierze: drobnice czy coś grubszego.Czekam na dalsze propozycje innych forumowiczów.
BLACK

Na drobny kolorek uważam jest OK a i z cewką 11' nie raz ciągałem mili tarkę z ponad metra kwestia z jak ustawioną dyskryminacją chodzisz. Na pewno standardowa cewka 10' jest za słaba sam kiedyś testowałem z kolegą z tego forum gdzie trafił na wysyp boratynek na głębokości 35 cm i Omega rozkręcona na max czułości nie widziała ich a Whites XLT widział je bez problemu. Mówię jak na razie Na Omegi nikt się nie uskarża i sprzedaja się jak ciepłe bułki . lecz w przedziale cenowym który podałeś chyba aktualnie wybrałbym x-terre 705 ma więcej cewek niż Teknetics przynajmniej na razie a cena praktycznie za nową identyczna bo jeżeli brać Omegę to od razu z cewką 11". Dobrze jak by się jeszcze wypowiedział mklw z tego forum troszkę dłużej biega z Omegą.
Awatar użytkownika
Don Joker

Post autor: Don Joker »

zebata pisze:Chcę szukać: kolorową drobnicę,czasem militarkę-(czyli uniwersalna).
Biorąc pod uwagę ilość cewek, jaka jest dostępna do x-terry 705 jest to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych wykrywaczy. Doskonale widzi kolorki (te duże i te malutkie) i to z całkiem przyzwoitych głębokości. Przy zastosowaniu cewki 3 kHz powinna też ładne radzić sobie z militarną (tego nigdy nie sprawdzałem). Inne zalety to: waga – nawet z cewką 10,5” można z nią biegać przez cały dzień i ręka nie odpada (osobiście sprawdzone :zebek: ). Stabilność – nigdy z tym nie miałem żadnych problemów, a po obniżeniu czułości da się z nią chodzić nawet pod liniami wysokiego napięcia. Prostota obsługi – wcześniej biegałem z Whites XLT więc dla mnie jest to nieoceniona zaleta ;) . Wady: bardzo słabo sobie radzi w mocno zaśmieconych miejscach, mniejsza cewka (eliptyczna) trochę pomaga, ale za to ma dużo mniejsze osiągi.
Awatar użytkownika
Kujawiak

Post autor: Kujawiak »

może warto dozbierać i postawić na whitesa mxt cenowo wyjdzie podobnie jak terka z dodatkową sondą, był ciekawy artykuł w odkrywcy: White's MXT Tracker 2009/11 Str. 37-40, wynika, że sprzęt jak najbardziej uniwersalny.
liberty1212

Post autor: liberty1212 »

Ja również jestem posiadaczem Omegi i nie narzekam. Jest naprawdę godna polecenia. Jednak z cewką 10" odstaje od konkurencji w stabilności. Tylko 11dd lub Nel
duch

Post autor: duch »

liberty1212 pisze:Jednak z cewką 10" odstaje od konkurencji w stabilności. Tylko 11dd lub Nel
Mnie z kolei DD nie przypasowała. Chodziłem z nią trochę po polu, ale po godzinie totalnej lipy pobiegłem do samochodu po 10". Dopiero po tej zmianie zaczęły mi wychodzić monetki. Chyba jednak wolę precyzję, a 11" łapie za dużo sygnałów i sprzęt dostaje sprzeczne informacje. Będę musiał jeszcze zrobić kilka testów w różnym terenie i wtedy wyrobię sobie jakąś sensowną opinię, bo może to był po prostu taki był "urok" tamtej miejscówki.
liberty1212

Post autor: liberty1212 »

To bardzo dziwne bo sygnałów powinno być znacznie mniej
A może cewka uszkodzona?
BLACK

Duchu sprawdź to ja zakupiłem cewkę 11 DD i po dwóch wypadach w teren Omega szalała okazało się że nówka cewka była walnięta wymienili mi na nową i niebo a ziemia :) Sprawdź najpierw od kogoś na innej albo komuś daj swoją i będzie wszystko jasne jak coś służę pomocą.
zebata

Dzięki za odpowiedzi.
duch

Post autor: duch »

BLACK pisze:Duchu sprawdź to ja zakupiłem cewkę 11 DD i po dwóch wypadach w teren Omega szalała okazało się że nówka cewka była walnięta wymienili mi na nową i niebo a ziemia :) Sprawdź najpierw od kogoś na innej albo komuś daj swoją i będzie wszystko jasne jak coś służę pomocą.
Dzięki :) Odezwę się, gdy pogoda zrobi się wypadowa.
ODPOWIEDZ