Kapliczki z czasów "Polskiej Warmii"

Wszystko co związane z eksploracją
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Kapliczki z czasów "Polskiej Warmii"

Post autor: Piłsudczyk »

Witam!
Oto 3 przykłady przydrożnych kapliczek z czasów przedrozbiorowych, gdy Warmia była częścią Rzeczypospolitej Obojga Narodów:
- w Dąbrówce z XVII w. (nad rzeką Pasłęką, pełniła funkcję słupa granicznego między Warmią a Prusami Książęcymi),
- w Jankowie z XVII w. (niemy świadek przemarszu Dywizji Poznańskiej gen. Jana Henryka Dąbrowskiego 10 VI 1807 r.),
- w Trękusie z XVIII w.
Większość tego typu zabytków pochodzi z kon. XVIII, z XIX i XX w., stąd warto wyróżnić te przedrozbiorowe. Jeśli ktoś zna inne kapliczki z czasów "Polskiej Warmii", to proszę o zamieszczenie info, zdjęć w tym wątku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2010, 22:55 przez Piłsudczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
srebrny_lis

Re: Kapliczki z czasów "Polskiej Warmii"

Post autor: srebrny_lis »

W Tolnikach Małych k/Reszla jest kapliczka z pocz. XVII w. (bodaj 1614 r.) wystawiona przez małżeństwo, które wykaraskało się z reszelsko - lidzbarskiego procesu o czary i wykręciło od śmierci dzięki kanonikowi Janowi Kretschmerowi. Ten światły człowiek anulował skazujący wyrok wydany przez lidzbarskiego sędziego i doprowadził do ukarania fałszywych oskarżycieli. Zdjęcia kapliczki niestety nie mam.
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Srebrny_lisie, dzięki za info! Postaram się "zdobyć" fotkę tej kapliczki. Dowiedziałem się też, że za najstarszą (z istniejących) na Warmii uznawana jest kapliczka w Dobrągu (z 1601 r.). Widziałem zdjęcie na stronie "Domu Warmińskiego" i trzeba przyznać ma dosyć niespotykaną formę. Może jeszcze jakieś sygnały?
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Piłsudczyk pisze: Dowiedziałem się też, że za najstarszą (z istniejących) na Warmii uznawana jest kapliczka w Dobrągu (z 1601 r.). Widziałem zdjęcie na stronie "Domu Warmińskiego" i trzeba przyznać ma dosyć niespotykaną formę. Może jeszcze jakieś sygnały?
Z tego co ja wiem to najstarsza kapliczką na Warmii jest barokowa kapliczka w Barczewie z datą 1607.
Teraz muszę poszukać czy ta z Dobrąga jest na pewno z 1601 r.
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Pisząc o kapliczce w Dobrągu oparłem się na danych stąd:
http://www.domwarminski.pl/content/view/74/128/" onclick="window.open(this.href);return false; (barczewska z 1607 r. też tu jest :) ).
Awatar użytkownika
syriusz13

Post autor: syriusz13 »

Na chorągiewce jest inna data,możliwe ze to data remontu.Nawiasem mówiąc strona jest mocno naciągana,są braki a nawet zdjęcia nie odzwierciedlają co jest opisywane.
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Informacje kościelne potwierdzają poprzednie ustalenia: najstarsze kapliczki warmińskie znajdują się w Dobrągu (1601 r.) i w Barczewie (1607 r.). Co do strony, to rzeczywiście występują na niej błędy i braki (wystarczy spojrzeć na jedno z rzekomych zdjęć z Mokin, które bynajmniej nie przedstawia kaplicy w Mokinach, tylko, chyba, w Kronowie), ale jest to pewna baza wyjściowa przydatnych danych.
Pozdro dla Barczewa :)
Awatar użytkownika
Piłsudczyk

Wrześniowy szlak "zaprowadził" mnie do Stękin i kolejnej starej kapliczki o "polskiej" formie. Wiem, że pochodzi ona z II poł. XVIII w., ale nie mam pewności, czy jest przedrozbiorowa. Może ktoś zna dokładną datę jej wybudowania?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ