Szok - godzinny wypad na szybkiego w rejon, który nie miał prawa zaskoczyć a jednak
RICH. LEHMANN
BERLIN WEISSENSEE LOTHRINGSTR 2
23.01.85
ERS.BATL.R. I.R.18
4.K. NR.
H.L. oznacza Hauptliste (mobilisierungs) czyli listę mobilizacyjną ciekawe czy nr 4128 oznacza konkretną jednostkę ? AB to grupa krwi, 5487 nr zołnierza.
W necie znalazłem podobną blachę ale tez nie do końca zidentyfikowaną:
Wyszukałem informację ze 154 zapasowy batalion (Ers. Bat. 154) uzupełniał w styczniu 1945 - 562. Volks-Grenadier-Division która wchodziła w skład 55 korpusu piechoty 4 Armii generała Hossbacha
Andrew nie dokońca się z Tobą zgadzam, bo jak widzisz w opisie blacha może mieć początek albo Inf, albo Gren, a tego typu skróty pojawiały się na jednostkach, które były wcześniej utworzone. Jeżeli była by to 562VGD to zapewne żołnierz miałby skrócik Grenadier-Ersatz und Ausbildungs-Bataillon 154. Dlatego ja stawiam na 399 pp ze 170DP, na terenie której zapewne Marti dzisiaj polował. Czyli gdzieś w rejonie styczniowego przełamania ?
Gratulacje!!!
Stab II. Abteilung vom Artillerie-Regiment 57 - sztab 2 dywizjonu 57
pułku artylerii (zmotoryzowany). Utworzony w 1935r w Elblągu,
stacjonował w nim do 1939. W styczniu 1945 rozbity pod Radomiem.
Ciekawostką jest to ze uzupełnienia otrzymywał ten pułk z
Artillerie-Ersatz-Abteilung 37, który stacjonował do momentu wkroczenia Rosjan w
Morągu. Tak sobie gdybam - może ktoś ze sztabu 57 pułku przyjechał po
nowych ludzi do Morąga a tu zaskoczyła ich ofensywa styczniowa.
Andrew dobrz myślisz tym bardziej, że numer kolesia to piękna "2". Zapewne sztabowiec któregoś garnizony. Gratulacje!!!
p.s. widziałem kiedyś jeszcze jedną blachę z numerem "2" i była ona własnością komendanta Stablak