Odnalazłem do niej opis rosyjski, który po przetłumaczeniu daje następujący rezultat. Do tekstu pozwoliłem sobie dopisać nazwy współczesne:
Ze stron rosyjskich pobrałem zdjęcia pociągu, już po zniszczeniu:Niemiecki pociąg pancerny Panzerzug 76, zniszczony 14 kwietnia 1945 roku przez ugrupowanie sześciu samolotów Ił-2 pod dowództwem porucznika Siergieja Aleksiejewicza Somowa, z 64. Gwardyjskiego Pułku Lotnictwa Szturmowego Armii Czerwonej, w rejonie stacji kolejowej Powayen w Prusach Wschodnich.
Sześć samolotów Ił-2 pod dowództwem por. Somowa otrzymało 14 kwietnia 1945 r. zadanie eskortowania wojsk lądowych 39. Armii w czasie od godziny 12:00 do 12:30, niszcząc sprzęt i siłę żywą nieprzyjaciela w rejonie Czerepanowa (Adlig Powayen / Powayen) oraz Kremnowa (Groß Blumenau).
Podczas zbliżania się do celu por. Somow otrzymał rozkaz ze stacji naprowadzania Dunaj-22: odnaleźć i zniszczyć pociąg pancerny na odcinku linii kolejowej na południe od Oriechowa (Schuditten).
Po przeformowaniu ugrupowania w krąg lewoskrętny Somow dostrzegł wyznaczony cel 500 metrów na wschód od Szypowki (Bahnhof Powayen). Pociąg pancerny stał nieruchomo i prowadził ogień do naszych wojsk.
Somow, stosując szyk bojowy zwany „zamkniętym kręgiem”, z wysokości 600–100 metrów, w atakach nurkowych pod kątem 25–40 stopni, od tyłu i wzdłuż kierunku ruchu, z południowego wschodu na południowy zachód wzdłuż całej długości pociągu, rozpoczął serię kolejnych ataków.
Dowódca zaatakował jako pierwszy, po nim jego skrzydłowi. Pierwszy atak przeprowadzono przy użyciu bomb; kolejne wykonywano z użyciem rakiet oraz ognia karabinów maszynowych i działek.
W wyniku pierwszego ataku pociąg pancerny stanął w płomieniach, a bomby trafiły w jego przednią część. Pomimo silnego ognia przeciwlotniczego ze strony pociągu, grupa Somowa wykonała łącznie 12 nalotów, aż do całkowitego zużycia amunicji.
W rezultacie bombardowania i ataków szturmowych pociąg pancerny został unieruchomiony, ogień trzech dział przeciwlotniczych został stłumiony, a do 20 żołnierzy nieprzyjaciela zniszczono.
Oraz Messtischblatt najbliższej okolicy. Szypowka w czerwonym zaznaczeniu. Współrzędne tej miejscowości w Google Maps to 54.740880116274, 20.187665826295262 - potyczka miała miejsce zapewne gdzieś obok. Linia kolejowa Kaliningrad-Bałtyjsk. Może ktoś odnajdzie więcej informacji na ten temat, oraz na temat Somowa?