Monetki do id
- wendrowiec
Monetki do id
Witam kolegów i koleżanki. Mam problem z tymi monetkami, częściowo zrobiłem id, ale nie do końca bo mam problem z Szelągiem (chyba Ryga) nie jestem pewny i nie mogę dojść jaki to rocznik. Druga moneta to na awersie napis Fridericus Rex oraz inicjały C G. Rewers suum cuigne a w środku 3 data 1709 Wszędzie wyskakuje mi szóstak a na mojej jest arabskie 3 Pomóżcie 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Monetki do id
Druga moneta do 3 grosze Fryderyka I Hohenzollerna (król Pruski w latach 1701-1713), wybita w mennicy w Królewcu Caspara Geelhaara
- wendrowiec
Dziękuję Ci Tworas 

- wendrowiec
Przepraszam,że nie w tym dziale ,ale czy to możliwe aby ta bryła po prawej stronie była ze srebra ,tak jak by ktoś coś przetopił (tak mi się wydaje)Magnes nie przyciąga
Obawiam się, że daty tego szeląga ryskiego nie rozszyfrujesz niestety - dwie cyfry powinny być tam gdzie na Twojej monecie jest gładko - za słowem ,,RIG" lub ,,RIGEN"
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
Idź z tą bryłką do pierwszego lepszego jubilera, na miejscu od reki zrobi próbę cieczą chromową.
-
W sprawie bryłki szedł bym też tropem meteorytu nie pomijając próby u jubilera:)
- wendrowiec
Bryłka to jeden wielki znak zapytania,jubiler sprawdził i nie jest to srebro.Co do meteorytu,to pewnie też nie bo z tego co się orientuję,to magnez przyciąga meteoryt,a w moim niestety ale magnez nie przyciąga.Pewnie jakiś stop z cyną zmieszany 

MAGNEZ to pierwiastek, który nie przyciąga metali magnetycznych
natomiast MAGNES i owszem 

Jeśli bywasz w Olsztynie to mam możliwość strzelenia w tą bryłkę spektrometrem.
I wszystko będzie jasne
I wszystko będzie jasne

- ostrybrzytwa
Co do meteorytów - przecież nie wszystkie magnes przyciąga
, a jeśli chodzi o twój to na 95% będzie to wytop z jakiegoś pieca hutniczego